Ziemniaczki pieczone inaczej
Artykuł zewnętrzny
Niby zwyczajne ziemniaczki pieczone – a smakują wspaniale . Wystarczą za cały obiadek.
Czas : 1 godzina
Składniki :
- 10 małych młodych ziemniaczków
- biała część pora pokrojona w pół plasterki
- cebulki od szczypiorku ( z kawałkiem zielonego ) – tyle co pęczek ma
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki majonezu
- 1 torebka ,,Przyprawy do ziemniaków ” ( użyłam firmy Cykoria )
- 4 plastry bekonu ( użyłam Szynki szwarcwaldzkiej )
- 4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
- 15 dag białego sera ( dobry smakowo – nie za chudy i nie kwaśny )
- 200 ml kwaśnej śmietany 18 %
- 1/2 szklanki pokrojonego szczypioru
- sól
Zmieszać olej z majonezem i przyprawą. Ziemniaki, por i cebulki włożyć do szkła żaroodpornego .Polać pastą smakową zrobiona z oleju, majonezu i przyprawy do ziemniaków. Wymieszać . Posypać pokrojoną w paseczki wędzonkę. Szczelnie przykryć. Piekarnik rozgrzać do 220* C . Piec przez godzinę .
Podawać posypane natką pietruszki i szczypiorem z gzikiem ( tj białym serem pokruszonym , zmieszanym ze śmietaną – posolonym , posypanym szczypiorem ) .
Zazwyczaj podawałam tak ziemniaki gotowane w ,, mundurkach ” – muszę powiedzieć, że w tej wersji są jeszcze smaczniejsze .