Ziemniaczki pieczone inaczej

9 czerwca 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Niby zwyczajne ziemniaczki pieczone – a smakują wspaniale . Wystarczą za cały obiadek.

Czas : 1 godzina

Składniki :

  • 10 małych młodych ziemniaczków
  • biała część pora pokrojona w pół plasterki
  • cebulki od szczypiorku ( z kawałkiem zielonego ) – tyle co pęczek ma
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 torebka ,,Przyprawy do ziemniaków ” ( użyłam firmy Cykoria )
  • 4 plastry bekonu ( użyłam Szynki szwarcwaldzkiej )
  • 4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • 15 dag białego sera ( dobry smakowo – nie za chudy i nie kwaśny )
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18 %
  • 1/2 szklanki pokrojonego szczypioru
  • sól

Zmieszać olej z majonezem i przyprawą. Ziemniaki, por i cebulki włożyć do szkła żaroodpornego .Polać pastą smakową zrobiona z oleju, majonezu i przyprawy do ziemniaków. Wymieszać . Posypać pokrojoną w paseczki wędzonkę. Szczelnie przykryć. Piekarnik rozgrzać do 220* C . Piec przez godzinę .

Podawać posypane natką pietruszki i szczypiorem z gzikiem ( tj białym serem pokruszonym , zmieszanym ze śmietaną – posolonym , posypanym szczypiorem ) .

Zazwyczaj podawałam tak ziemniaki gotowane w ,, mundurkach ” – muszę powiedzieć, że w tej wersji są jeszcze smaczniejsze .

file1276073534