Ryż z warzywami do chińszczyzny
Artykuł zewnętrzny
Taka uproszczona wersja ryżu którą podaję do ,,chińszczyzny „
Składniki :
- 2 woreczki ryżu parabolicznego ( 2 woreczki )
- 1/2 paczki ,, warzyw na patelnię „
- 1 szklanka kiełków ( sojowe , mieszane )
- 1 szklanka bambusa pokrojonego w ,, zapałkę ’
- 1/2 szklanki łuskanych pestek dyni
- 1 Bulionetka drobiowa ( lub kostka bulionu drobiowego lub warzywnego )
- 4 łyżki oleju ( używam z pestek winogron lub słonecznikowy „
- przyprawa do dań chińskich ( używam Fix Knorra )
- kurkuma
- Sos chilli Słodko – kwaśny Tao-Tao
- sos śliwkowy
Rozgrzać w garnku o grubym dnie 2 łyżki oleju i wsypać ryż. Smażyć 3 minuty mieszając. Wlać 3 szklanki wody (600 ml) i wrzucić Bulionetkę . Dodać szczyptę kurkumy. Gotować aż ryż wchłonie całą wodę i będzie miękki.
W woku rozgrzać 2 łyżki oleju i na gorący wrzucić mieszankę warzywną . Smażyć mieszając az stracą posmak surowizny.Dodać kiełki, bambus i pestki dyni. Wlać 1/2 szklanki wody. Doprawić przyprawą do dań chińskich, sosem chilli i sosem śliwkowym. Dusić aż zgęstnieje .
Wymieszać ryż z warzywami w woku i chwilę podsmażać.
Podawać z kurczakiem, rybą, wieprzowiną doprawioną chińskim smaczkiem lub jako samodzielne danie warzywne.