Dlaczego warto jeść truskawki?

16 maja 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Tegoroczny sezon na truskawki właśnie się rozpoczął i mimo niezbyt ładnej pogody plantatorzy nie narzekają na jakość owoców. Rośnie też zainteresowanie nimi ze strony konsumentów, zwłaszcza że w porównaniu do sprowadzanych wczesną wiosną truskawek hiszpańskich polskie mają wyrazistszy smak i więcej składników odżywczych, a kosztują zdecydowanie mniej.
Warto wiedzieć, dlaczego zaleca się spożywanie tych owoców, zwłaszcza w sezonie. Truskawka posiada więcej witaminy C niż popularne owoce egzotyczne: cytryny i grejpfruty. Chroni również przed anemią, gdyż jej składniki – głównie żelazo – uczestniczą w produkcji krwinek czerwonych. Ponadto charakteryzuje się właściwościami odtruwającymi i oczyszczającymi organizm, m.in. za sprawą bromeliny. Korzystnie wpływa na budowę i utrzymanie właściwej flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym. Co ważne w wiosennej diecie dla pań, poprawia przemianę materii i wpływa odświeżająco na cerę i włosy. Jest bogata w wapń, fosfor, mikro- i makroelementy. Wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby oraz poprawiają pracę mięśni, a w połączeniu z magnezem odkwaszają organizm. Witamina PP reguluje dotlenienie krwi. Truskawki zaleca się też osobom cierpiącym na reumatyzm i podagrę, przy schorzeniach nerek i wątroby.

Według statystyk przeciętny Europejczyk spożywa średnio jedynie 36% dziennej dawki owoców zalecanej przez Światową Organizację Zdrowia (WHO). Stanowi to niewystarczającą ilość, by organizm mógł zdrowo i prawidłowo funkcjonować. Nieco lepiej rzecz przedstawia się w Polsce, która jest jednym z zagłębi jeśli chodzi o uprawę truskawki w Europie.  Dlatego warto pamiętać o konieczności uzupełnienia diety o te właśnie owoce.

Zobacz również:

  1. Oczyszczające maseczki truskawkowe
  2. 10 najbardziej korzystnych produktów dla serca
  3. Dieta bogatoresztkowa
  4. Czy masz zakwaszony organizm?