Nasiona chia – jak smakują i z czym je łączyć?

9 sierpnia 2018, dodał: Ania Lewicka
Artykuł zewnętrzny

Od kilku lat cieszą się popularnością wśród osób, które szczególnie dbają o zdrowe odżywianie. Znajdują się na liście tak zwanych superfoods, czyli produktów bogatych w składniki odżywcze, których ilość i właściwości działają korzystnie na organizm człowieka.

Co wchodzi w skład nasion chia? W 100 gramach tego produktu znajduje się:

  • 11 gram błonnika pokarmowego, czyli 42% zalecanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej
  • 4,4 gramy białka – 9% zalecanego dziennego spożycia
  • 77 miligramów wapnia – 18% zalecanego dziennego spożycia
  • 0,1 miligramów miedzi – 3% zalecanego dziennego spożycia
  • 265 miligramów fosforu – 27% zalecanego dziennego spożycia
  • 44,8 miligramów potasu – 1% zalecanego dziennego spożycia
  • 1 miligram cynku – 7% zalecanego dziennego spożycia

Ponadto można odnaleźć w nich spore ilości kwasów omega-3 oraz omega-6.

Nasiona chia pochodzą z Meksyku. Jak smakują? Właściwie są kompletnie pozbawione smaku, raczej neutralne, uzyskują smak płynu, w którym zostaną namoczone, na przykład soku, jogurtu czy mleka kokosowego. Jeżeli zaleje się je zwykłą wodą, smak uzyskują dzięki przyprawom typu miód czy owocowy mus. Połączone z płynem tworzą galaretkę. Proponuje się, aby łyżkę nasion chia zmieszać z pół szklanką dowolnego płynu. Po zalaniu nasiona nabierają objętości, ale należy mieszać je od czasu do czasu, aby nie sklejały się w nieapetyczne gluty.

Najbardziej popularne połączenia to:

  • chia, mleko krowie, owoce leśne
  • chia, jogurt naturalny, miód, migdały lub pistacje
  • chia, posłodzone mleko orzechowe, odrobina zielonej herbaty, z wierzchu posypane owocami sezonowymi (np. truskawki)
  • chia, mleko kokosowe, odrobina startej skórki pomarańczowej, sok z pomarańczy, miód, wanilia, z wierzchu posypane prażonymi wiórkami kokosowymi
  • chia, mleko migdałowe z dodatkiem czekolady w proszku i syropu klonowego, z wierzchu ozdobione wiórkami czekolady
  • chia, mleko kokosowe zmiksowane z odrobiną szpinaku, rozgniecionym daktylem, z kawałeczkami owoców, na przykład banana, mango, kiwi czy pomarańczy

Dlaczego specjaliści od żywienia zalecają włączenie nasion chia do diety? Okazuje się, że nie bez przyczyny. Bo niewątpliwie odmładzają dzięki zawartości aktywnych antyoksydantów. Dodatkowo poprawiają trawienie i odchudzają. Wyrównują poziom insuliny, ale są także dobre dla serca, ponieważ regulują cholesterol i obniżają ciśnienie. Wzmacniają kości, zęby i mięśnie dzięki zawartości wapnia, fosforu, witaminy A i cynku. Na pewno dodają energii i utrzymują poziom cukru na stabilnym poziomie. Jeszcze jedna zaleta w związku ze zbliżającymi się (?) upałami: nawilżają organizm i ułatwiają przyswajanie elektrolitów.

Na koniec proponuję dżem truskawkowy z chia na letnie śniadanie:

  • produkty: 2 szklanki pokrojonych truskawek, 2 łyżki soku z cytryny, 1-2 łyżki miodu, 2 łyżki nasion chia
  • przygotowanie: owoce należy gotować około 10 minut, następnie rozgniecione wymieszać z miodem i sokiem z cytryny oraz nasionami chia, przez 5 minut składniki należy mieszać, aby uzyskały konsystencję dżemu; jeśli wydaje nam się za rzadki, można dodać jeszcze jedną łyżeczkę nasion; po kilku godzinach zgęstnieje i będzie gotowy do spożycia

Smacznego!

zobacz również:

Chleb bez mąki – przepis

Jagody acai – właściwości i zastosowanie

Jagody Goji – 3 przepisy na zdrowie

Jagoda kamczacka – właściwości dla zdrowia i gdzie kupić