Jagody goji dzięki swoim cennym właściwościom stały się ostatnio bardzo popularne. Poniżej możesz znaleźć 3 przepisy z owocami goji, które urozmaicą Twoją dietę.Chińska potrawka z owocami goji i kurczakiem
Czas przygotowania: 60 min
Ilość: 2 – 3 porcji
Składniki:
pierś z kurczaka
papryka czerwona, żółta, zielona ( po 1 szt)
marchew (1 szt)
pędy bambusa
cebula
pietruszka natka
limonka
rodzynki + owoce goji
oliwa z oliwek
przyprawy: pieprz sól, sos sojowy, sos chilli słodki, curry
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w paski i smażymy na patelni. W tym czasie, szatkujemy, również w paski papryki, marchewkę i cebulę.
Tak przygotowane warzywa oraz bambusa dokładamy na patelnię do kurczaka. Chwilę smażymy, a kiedy puszczą pierwsze soki, przykrywamy i dusimy ok 10 minut.
Następnie dodajemy przyprawy (ostrożnie z curry, wystarczy mała szczypta), pokrojoną natkę pietruszki oraz rodzynki i jagody goji. Dusimy pod przykryciem kolejne 15 – 20 minut.
Potrawkę najlepiej z podawać z ryżem basmati lub makaronem ryżowym
Nalewka mocy z owoców goji
Czas przygotowania:: ok 60 dni
Ilość: ok 1 litr
Składniki:
100 g suszonych owoców goji
50 ml czystej wódki
50 ml spirytusu spożywczego
miód lipowy lub wielokwiatowy
Przygotowanie:
Jagody umieszczamy w szklanym słoju lub dużej butelce, zalewamy wódką i spirytusem.
Odstawiamy w ciemne miejsce na ok 40 – 60 dni. Codziennie wstrząsamy, aby wydobyć z owoców jak najwięcej soków. Po 2 miesiącach przecedzamy roztwór przez czysta ściereczkę lub gazę. Dodajemy miód, ok 5 – 6 łyżek stołowych.
Nalewka jest dokonała jako dodatek do deserów, gorących napojów, lub do picia, jako rozgrzewający napój alkoholowy.
Mleko zagotować z kawą. Ostudzić, ubić ze śnieżka i żelatyną
Biszkopty pokruszyć i ułożyć na dnie deserowych miseczek lub kieliszków. Dodać posiekane bakalie i jagody goji. Zalać pianką kawową. Na wierzchu dekoracyjnie ułożyć kilka jagód goji i zetrzeć czekoladę. Wstawić do lodówki na 30 min.