Choroby neurologiczne a dieta

12 maja 2017, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

O przemożnym wpływie trybu życia i sposobu odżywiania na zdrowie i samopoczucie można mówić wiele. Większość z nas wyczuwa – bardzo słusznie zresztą – że dieta oddziałuje na psychikę, kondycję i siły witalne. Należy jednak zdawać sobie sprawę z innych ważnych skutków spożywania konkretnych pokarmów. Okazuje się bowiem, że dieta ma ogromne znaczenie w leczeniu i profilaktyce chorób neurologicznych.

O czym trzeba pamiętać?

Przebieg chorób neurologicznych wiąże się z ograniczeniem sprawności ruchowej pacjenta oraz trudnościami z wykonywaniem codziennych obowiązków (wymagają one wzmożonego wysiłku fizycznego). Dla chorego bardzo trudne są również regularnie pojawiające się stany pobudzenia i splątania, ból oraz nieuzasadniony niepokój – pisze https://123zdrowie.pl/stwardnienie-rozsiane-objawy-leczenie/. Nie można także nie wspomnieć o zmniejszonych możliwościach oddechowych, co także wpływa na wzmożenie wysiłku fizycznego. Wszystkie te uwarunkowania sprawiają, że osoba cierpiąca na choroby neurologiczne ma zwiększone dzienne zapotrzebowanie energetyczne. Dlatego w żadnym wypadku nie należy rezygnować z normalnej dawki kalorii w ciągu doby!

Produktami, które wzmacniają układ nerwowy są: witaminy z grupy B, magnez, cynk, selen, kwas foliowy, kwasy omega-3 oraz aminokwasy (w tym tryptofan i fenyloalanina). Oczywiście nie oznacza to, że chory może wyleczyć się tylko dzięki odpowiedniemu odżywianiu. Równocześnie z prawidłową dietą należy stosować terapię farmakologiczną oraz dużo się relaksować.

Produkty, które warto dołączyć do diety

Chorzy powinni jeść sporo mięsa, które zawiera tryptofan i fenyloalaniny. Tego rodzaju aminokwasy są transportowane z krwią do mózgu, a tam tworzone są neuroprzekaźniki będące fundamentem prawidłowego funkcjonowania całego układu nerwowego – odpowiadają także za nasze samopoczucie. Konieczne jest także włączenie do diety dużej ilości ryb morskich, które są dobrym źródłem witaminy B12, cynku i selenu (te dwa pierwiastki zwiększają wydzielanie endorfin). Warto jeść dużo pieczywa pełnoziarnistego i niełuskanego ryżu. Nabiał zawiera sporo witaminy B2, która ma wpływ na łagodzenie zawrotów głowy. Nie można zapominać o ułatwieniu przyswajania magnezu. Uda się to dzięki witaminie B6, znajdującej się w warzywach strączkowych, a przede wszystkim w nasionach pszenicy, słonecznika i soi. Magnez można znaleźć w kaszach gruboziarnistych (pęczak, gryczana), migdałach, orzechach, nasionach dyni, bananach.

Warto także dostarczać do organizmu kwas foliowy. Znajduje się on w warzywach liściastych, w tym w kapuście, sałacie, jarmużu oraz brokułach, kiełkach soi, soczewicy, słonecznika, rzodkiewki, melonach, morelach, pomarańczach i dyni.

Problemy z przełykaniem

Choroby neurologiczne wiążą się często z problemami z przyjmowaniem jedzenia. Ze względu na brak możliwości przełykania lub częste odkrztuszanie i niewydolność oddechową, nie jest możliwe karmienie doustne. Niekiedy konieczne jest założenie zgłębnika do żołądkowego (najczęściej zakłada się gruby cewnik PCV 16-18 ch), chociaż należy dążyć do przywracania naturalnego sposobu odżywiania u pacjenta.