Serniki słodkie i wytrawne, zyli raj dla podniebienia

30 marca 2017, dodał: agnieszka78
Artykuł zewnętrzny

file1490875130

Wszyscy kochamy serniki, ale wiele osób przyznaje, że nie potrafi ich piec. Rosną, opadają, pękają w trakcie pieczenia, nie są puszyste, nie są delikatne, i tak dalej, i tak dalej… Sernik to ciasto wymagające, przy przygotowaniu którego należy przestrzegać kilku zasad.

Renata Czelny-Kawa – autorka bloga Raj dla Podniebienia – uważa, że sernik to wyjątkowe ciasto. Ba! Nawet już nie ciasto, a wykwintny deser, który przyrządzony z dobrych składników połączonych w ciekawe zestawienie smakowe sprawi, że uraczymy nim nasze podniebienia.

W książce „Serniki słodkie i wytrawne” znajdziemy całą galerię przepisów na serniki słodkie, ale także i na te w wersji słonej. Autorka – od dziecka zakochana w sernikowych słodkościach – raczy nasze oczy sernikami o zaskakujących połączeniach smakowych. Są tu serniki owocowe, kawowe, z kajmakiem, z lawendą, z kasztanami i chilli, cytrusowe, z włoskim mascarpone i ricottą. Do najbardziej wyszukanych należą z pewnością serniki wytrawne – z kalafiorem i łososiem, brokułowy na zimno czy z marchewką i groszkiem. Do wyboru i do koloru!

Autorka wychodzi naprzeciw piekącym serniki. Jeśli ktoś czuje się początkujący w ich pieczeniu, zbawienne zapewne okażą się rady autorki zebrane w  krótkie „sernikowe ABC” na końcu książki.

Oprócz niebanalnych przepisów na apetyczne serowce autorka zabiera swojego Czytelnika do świata swojego dzieciństwa. W krótkich, osobistych rozdziałach poznajemy osoby bliskie jej sercu, razem z nią spędzamy wakacje w podkarpackiej wsi, obserwujemy pierwsze kuchenne zakusy, pierwsze eksperymenty kulinarne, pierwsze kroki z apetycznym, słodkim blogiem…i pierwsze poczynania jako debiutującej pisarki.

Renata Czelny-Kawa – absolwentka polonistyki i dziennikarstwa, na co dzień uczy języka polskiego w jednej z krakowskich szkół. Kocha książki, muzykę i swoje pasje: gotowanie, fotografowanie i…pisanie! Kolekcjonuje piękne dzbanki herbaciane i  filiżanki. W swojej pierwszej książce „Serniki słodkie i wytrawne” zdradza nam, od czego to wszystko się zaczęło..