Domowe musli tak, jak chcesz! Sprawdź na MojeMusli.pl

29 marca 2017, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Nie od dziś wiadomo, że właściwości owsianki od lat są doceniane przez sportowców, dietetyków i entuzjastów zdrowego odżywiania. Ten prosty, ale bardzo smaczny posiłek dodaje nam energii na cały poranek przyspiesza pracę metabolizmu i pozytywnie wpływa na kondycję skóry, włosów oraz paznokci. Płatki owsiane mogą być podstawą samodzielnie skomponowanego musli – kalorie, jakie dostarczysz swojemu organizmowi będą wówczas bardzo wartościowe, a nie puste i jałowe.

Właściwości owsianki: dla zdrowia, urody i smukłej sylwetki

Jakie składniki decydują o tym, że owsianka staje się prawdziwą bombą energetyczną i gromadzi coraz szersze grono zwolenników? Przede wszystkim warto poznać właściwości samych płatków owsianych, które bogate są w różnego rodzaju dobroczynne składniki odżywcze. Na pierwszym miejscu króluje oczywiście błonnik, który reguluje perystaltykę jelit, przyczynia się do szybszej utraty wagi i obniża poziom cholesterolu oraz ryzyko zachorowania na miażdżycę. Dzięki błonnikowi, który działa w układzie pokarmowym niczym miotełka, usuwając wszystkie zalegające w nim złogi pokarmowe i toksyny, organizm zaczyna pracować sprawniej, a stan cery ulega znacznej poprawie. Ponadto zawarte w błonniku beta-glukany, po napęcznieniu płatków tworzą charakterystyczny śluz, który po spożyciu ułatwia przechodzenie pokarmów przez przełyk, jelito cienkie i grube.

Płatki owsiane to nie tylko błonnik. To także szereg cennych witamin i składników mineralnych, które poprawiają koncentrację, wzmacniają odporność. Smakowite dodatki do owsianki mogą także wpływać na gęstość kości, poprawę krążenia krwi, regulację nadciśnienia tętniczego oraz poziomu hormonów w przypadku nadczynności tarczycy. Te i wiele innych argumentów przemawia za tym, iż właściwości owsianki nie bez przyczyny cieszą się ogromną popularnością.

Dodatki do owsianki – jakie sprawdzą się u Ciebie?

Dodatki do owsianki to skuteczny sposób na urozmaicenie posiłku i dostosowanie go do indywidualnych preferencji. Często niechęć do płatków owsianych wynika z tego, że w dzieciństwie podawano nam je do jedzenia w formie niedoprawionej i bezsmakowej papki, ale… owsianka może od teraz smakować tak, jak chcesz! Istnieje wiele sposobów, by uatrakcyjnić jej wygląd i smak oraz nadal czerpać z niej niesamowite korzyści zdrowotne!

Jednym ze sposobów na uczynienie płatków owsianych pyszną podstawą zdrowego śniadania, jest wkomponowanie ich w domowe musli. Aby uzupełnić mieszankę, która stanie się podstawą do wykonania owsianki, możesz dobierać różne dodatki w zależności od Twoich potrzeb i preferencji. Jeśli chcesz stracić zbędne kilogramy, postaw na nasiona i liofilizowane owoce, które skutecznie regulują metabolizm. Mogą to być przykładowo nasiona chia, ziarna słonecznika czy pestki dyni, a także liofilizowane kawałki ananasa, moreli, jabłek, żurawiny lub jagód. Wszystkie te dodatki sprawią, że odchudzanie stanie się dla Ciebie o wiele łatwiejsze, a po kilku dniach ich jedzenia z pewnością poczujesz się lżej.

Dla osób, które chcą zbudować masę mięśniową i regularnie uprawiają sport, najlepszym wyborem do owsianki będą dodatki tłuszczowo-energetyczne, takie jak masło orzechowe, orzechy czy płatki granola. Kalorie zawarte w maśle orzechowym i samych orzechach (bądź maśle migdałowym czy Tahini – paście z prażonych i mielonych ziarenek sezamu) są odpowiednie dla sportowców, bowiem zawierają moc zdrowych tłuszczów niezbędnych przy dużym wydatku energetycznym podczas intensywnych ćwiczeń. Płatki granola z kolei to pyszne i chrupiące dodatki do owsianki, które są źródłem wartościowych węglowodanów, niezbędnych do uzupełnienia poziomu cukru we krwi po zakończeniu treningu.

Idealnym dodatkiem do domowego musli i owsianki dla osób, które chcą postawić na wiosenny detoks organizmu i oczyścić go ze złogów toksyn oraz resztek niestrawionego pokarmu, jest siemię lniane, a także nasiona chia i jagody goji. Wszystkie te produkty regulują perystaltykę jelit, a w połączeniu ułatwiają przechodzenie pokarmu przez jelita. Prócz tego wzmacniają odporność (która jest niezwykle ważna w okresie przesilenia wiosennego) oraz obniżają poziom złego cholesterolu. Wszystkie te cechy powodują, że owsianka z przywołanymi dodatkami może stać się wspaniałym remedium na ospałość, uczucie ciągłego zmęczenia oraz niechęć do wiosennych zmian.

Jogurt naturalny a odchudzanie – czy można dodawać go do owsianki na diecie?

Przejdźmy teraz do dodatków do owsianki, które nadają jej odpowiednią konsystencję. Jeśli chcesz, by Twoja śniadaniowa porcja zdrowia przypominała zupę mleczną, zalej płatki owsiane gorącym mlekiem i poczekaj aż napęcznieją. Owsiankę o gęstej konsystencji uzyskasz, gdy dodasz do płatków kilka łyżek jogurtu. Wiele osób pragnących urozmaicić swoją dietę zastanawia się, jaki jogurt wybrać. W supermarkecie, przed półką z nabiałem zadajemy sobie pytanie: „jogurt naturalny a odchudzanie – czy na pewno mogę używać go w potrawach?”. Odpowiadamy z całą stanowczością: tak, nawet jeśli jesz owsiankę czy musli na kolację! Wybieraj jednak jogurty chude, lecz nie całkowicie pozbawione tłuszczu. Tłuszcz umożliwia wchłanianie witamin oraz jest nośnikiem smaku. Jogurt pozbawiony tłuszczu zawiera cukier, który… szkodzi zdecydowanie bardziej niż tłuszcz!

Jeśli nie tolerujesz laktozy lub nie chcesz spożywać produktów pochodzenia zwierzęcego, możesz wypróbować mleka roślinne. Obecnie na rynku dostępne są mleka sojowe, owsiane, ryżowe… i wiele, wiele innych. Sprawdź, który smak najlepiej prasuje do Twoich preferencji i za każdym razem dodawaj je do mieszanki płatków granola, domowego musli na bazie płatków owsianych i suszonych owoców.

Owsianka na wodzie z bananem – surówka piękności Heleny Rubinstein

Innym sposobem na wykluczenie mleka z owsianki jest… przygotowanie jej z użyciem wody. Owsianka na wodze z bananem, owsianka z orzechami lub z domowym musli może okazać się przysmakiem, który będzie stanowił Twoje śniadanie na co dzień. Wystarczy zalać płatki owsiane ciepłą wodą i poczekać, aż napęcznieją, bądź dodać do płatków chłodną i przegotowaną wodę, zostawiając je na noc. Rano wrzucamy do napęczniałej owsianki banana, jabłko lub inne owoce i ulubione dodatki. Gotowe!

Pamiętaj o tym, że wyłącznie samodzielnie skomponowane musli da Ci pewność tego, co dokładnie się w nim znajduje. Przede wszystkim postaw na jakość. Gotowe mieszanki w supermarketach w praktyce zawierają samą podstawę i próżno w nich szukać wartościowych dodatków… chyba, że zgodzisz się na kilka orzechów i rodzynków w całym opakowaniu. Postaw więc na własne preferencje smakowe i skomponuj własną mieszankę płatków, dodatków i owoców tak, jak chcesz w MojeMusli.pl. I wiesz co jesz!