Warzywne pasty kanapkowe i tatary – pomysłowe przepisy śniadaniowe
Śniadanie będące zarazem pierwszym, jak i najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia powinno dostarczać nam energii, a także niezbędnych składników odżywczych na wiele godzin, dlatego też niezwykle istotne jest to, aby w odpowiedni sposób skomponować codzienne menu. Jeśli znudziły się już wam tradycyjne kanapki z szynką lub serem, warto nieco urozmaicić jadłospis, przygotowując domowe pasty kanapkowe.
Oczywiście na sklepowych półkach można obecnie znaleźć wszystko, jednak należy pamiętać o tym, iż takie gotowe produkty zawierają spore ilości konserwantów, a także innych zupełnie niepotrzebnych składników, dlatego też nie warto po nie w ogóle sięgać. Z tego właśnie względu warto przygotowywać pasty kanapkowe w domowym zaciszu, ponieważ nie wymaga to zbyt dużego nakładu pracy, jednak najważniejsze jest to, iż dokładnie wiemy, z jakich składników taka pasta została przygotowana. Takie pasty kanapkowe to również świetny sposób na to, aby przemycić do dziecięcego menu pełnowartościowe i zdrowe składniki odżywcze pochodzące np. z warzyw oraz ryb. Kanapki posmarowane samodzielnie przygotowaną pastą można w bardzo ciekawy sposób przyozdobić, wykorzystując w tym celu np. kiełki, szczypiorek, nasiona chia czy też pestki słonecznika.
Z jakich składników można przygotowywać pasty kanapkowe?
Do przygotowywania past kanapkowych idealnie nadają się warzywa strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, ponieważ mają kremową konsystencję, a poza tym są bardzo dobrym źródłem witamin (A, z grupy B, C, PP) oraz wielu cennych dla zdrowia składników mineralnych (cynk, żelazo, potas, wapń). Pasty kanapkowe można również przygotowywać z ryb, gdyż zawierają cenne dla zdrowia kwasy Omega-3, jednak warto również wiedzieć o tym, iż do past można dodawać takie składniki jak jajka, twarożki oraz sery będące bardzo cennym źródłem wapnia i białka. Chcąc nieco urozmaicić smak danej pasty, warto skorzystać z takich produktów dostępnych w każdym ogródku oraz sklepie jak świeże zioła, pestki słonecznika, czosnek, a także oleje smakowe czy też aromatyczne przyprawy.
Pasta z marchewki i suszonych pomidorów
Składniki:
1 duża marchew lub 2 średniej wielkości
3 kawałki suszonych pomidorów
1 ząbek czosnku
1 łyżka nerkowców lub innych orzechów
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
po szczypcie soli, pieprzu oraz innych ulubionych przypraw
pestki (dyni, słonecznika) lub sezam do posypania
Marchewkę ugotować do miękkości najlepiej w skórce, gdyż cały smak i aromat pozostanie w środku. Po ostygnięciu marchewkę obrać oraz wrzucić wraz z pozostałymi składnikami do blendera mieszając całość na gładką masę. Na koniec dodać przyprawy ponownie mieszając całość.
Pasta serowa z orzechami
Składniki:
15 dag sera pleśniowego np. rokpol
10 dag sera białego
3 łyżki śmietany 18%
5 dag posiekanych orzechów włoskich lub innych
pół pęczka drobno posiekanego koperku
5 suszonych pomidorów
odrobina soli i pieprzu do smaku
Sery wraz ze śmietaną włożyć do głębokiej miski ugniatając na gładką masę. Dodać drobno pokrojone suszone pomidory, a także posiekane orzechy oraz koperek doprawiając całość solą i pieprzem.
Pasta z bakłażana i zielonych oliwek
Składniki:
1/2 bakłażana
6-8 zielonych oliwek
1 ząbek czosnku
1 pęczek posiekanego szczypiorku
3 łyżki soku z cytryny
1 opakowanie jogurtu greckiego
sól i czarny pieprz do smaku
Połówkę bakłażana pokroić w półplasterki, ułożyć na patelni (zwykłej lub grillowej) i podgrzewać do momentu aż bakłażan zmięknie i zbrązowieje. Pod koniec smażenia doprawić go solą oraz pieprzem, wyłączyć palnik a bakłażana przykryć na chwilę folią aluminiową, aby doszedł do siebie. Czosnek przecisnąć przez praskę, oliwki drobno posiekać. Całość przełożyć do miseczki dodając drobno posiekanego bakłażana oraz szczypiorek. Dodać sok z cytryny oraz jogurt, po czym wymieszać całość na gęstą pastę.
Ostra pasta paprykowa
Składniki:
po 25 dag suszonego chili oraz zielonej papryki
1/2 szklanki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
po łyżce kminku i kolendry
1/2 łyżeczki soli
Papryczki chili włożyć do miski i zalać wodą (tak, aby w całości były przykryte) odstawiając na ok. 20 minut. Po upływie wyznaczonego czasu odcedzić je pozostawiając ok. 100 ml wody. Papryczki włożyć do blendera dodając czosnek, przyprawy oraz pozostawioną po moczeniu wodę. Dodać połowę oliwy z oliwek oraz sól mieszając całość przez chwilę. Taki sam proces przeprowadzić z zieloną papryką. W słoiku ułożyć na przemian warstwami powstałe pasty pokrywając odrobiną oliwy. Słoiki szczelnie zakręcić i odstawić do lodówki.
Pasta z zielonego groszku
Składniki:
1 puszka zielonego groszku (ok. 400g)
50 g pestek słonecznika
1 ząbek czosnku
1/2 pęczka świeżej mięty
odrobina oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
skórka otarta z 1/2 cytryny
sól i pieprz do smaku
Do garnka wlać wodę, dodać odrobinę soli i po zagotowaniu wrzucić groszek gotując go do miękkości. Następnie dokładnie go odcedzić i przelać zimną wodą, dzięki czemu groszek zachowa zielony kolor. Pestki słonecznika uprażyć na patelni, wrzucić do miseczki wraz z groszkiem, dodać miętę, czosnek, sok z cytryny oraz odrobinę soli i pieprzu. Całość zmiksować dodając stopniowo oliwę z oliwek tak, aby powstała gęsta pasta.
Pasta z fasoli i chrzanu
Składniki:
200 g białej fasoli
2 łyżki chrzanu
1 jajko ugotowane na twardo
100 ml oliwy z oliwek
odrobina soli i białego pieprzu do smaku
Fasolę wrzucić do garnka, zalać wodą i pozostawić ją do namoczenia przez całą noc. Następnego dnia wylać wodę, w której fasola się moczyła, dokładnie ją przepłukać i zalać ponownie wodą. Garnek umieścić na kuchence gotując fasolę z odrobiną soli do miękkości. Ugotowaną fasolę odcedzić i pozostawić do ostudzenia. Do blendera wrzucić fasolę, chrzan, jajko, przyprawy oraz oliwę z oliwek, po czym całość dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Smalec wegański z cebuli i jabłka
Składniki:
• 2 cebule
• 1 duże jabłko
• 2 ząbki czosnku
• 200 g tłuszczu kokosowego
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić w rondelku na 2-3 łyżkach tłuszczu kokosowego przez około 7 minut. Dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłko dokładnie mieszając całość, aby nie przywarła do garnka. Wyłączyć palnik, dodać pozostałą część tłuszczu oraz rozdrobniony czosnek. Całość zmiksować lub dokładnie wymieszać wedle uznania.
Tatar z suszonych pomidorów i grillowanej cukinii
Składniki:
1 mała cukinia
2 łyżeczki oliwy z oliwek lub zalewy z suszonych pomidorów
100 g suszonych pomidorów w oleju
1 cebula szalotka
1 łyżeczka octu winnego (czerwonego)
1 łyżka octu balsamicznego
odrobina pieprzu i tymianku
2 krople tabasco (opcjonalnie)
2 łyżki posiekanego szczypiorku
Cukinię pokroić na plasterki i umieścić na dobrze rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej) grillując je przez około 6 minut lub do momentu aż cukinia pokryje się od spodu ciemnymi paskami. Przewrócić cukinię na drugą stronę powtarzając grillowanie, skropić całość odrobiną oliwy i posypać tymiankiem. Do blendera wrzucić pomidory, pokrojoną cebulę oraz cukinię miksując dokładnie całość. Dodać ocet balsamiczny i winny oraz pozostałe składniki i ponownie zmiksować całość.
Pasta z awokado, twarogu i jarmużu
Składniki:
1 awokado
łyżka soku z cytryny
4 łyżki serka twarogowego
2 liście jarmużu
odrobina soli i pieprzu
Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę oraz wydrążyć i rozgnieść widelcem miąższ skrapiając go odrobiną soku z cytryny. Jarmuż dokładnie umyć pod bieżącą wodą, usunąć środkową żyłkę liściową a pozostałość przelać wrzącą wodą, po czym dokładnie osuszyć i drobno posiekać.
Awokado obieramy, pozbawiamy pestki, rozgniatamy widelcem i skrapiamy odrobiną cytrynowego soku. Wszystkie składniki połączyć w miseczce doprawiając odrobiną soli oraz pieprzu.
Tatar z łososia i awokado
Składniki:
200 g wędzonego łososia
1 awokado
sok z połówki cytryny
2 łyżki posiekanego koperku
odrobina pieprzu do smaku
Łososia bardzo drobno posiekać, skropić sokiem z cytryny, doprawić odrobiną pieprzu i wymieszać z posiekanym koperkiem. Awokado pokroić w bardzo drobną kosteczkę, skropić sokiem z cytryny. W specjalnej obręczy umieścić na przemian warstwę awokado oraz warstwę łososia.
Tatar z pieczonych buraków
Składniki:
kilka średnich buraków
4-5 średniej wielkości buraków
200 g twarożku (najlepiej koziego)
1 dojrzały granat
3 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
szczypta mielonego kminu rzymskiego
sok z cytryny
kilka łyżek oliwy z oliwek
kilka gałązek kolendry
3 łyżki prażonych pestek ze słonecznika
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, włożyć buraki i piec do miękkości, po czym ostudzić je i obrać ze skóry. Z granata wyłuskać nasiona, buraki pokroić w drobną kosteczkę i wymieszać całość dodając pestki słonecznika. Sos sojowy wymieszać z sokiem z cytryny, oliwą oraz miodem, dodać szczyptę kminu rzymskiego i wlać całość do wcześniej przygotowanych buraków. Tak przygotowany tatar dokładnie wymieszać posypując drobno posiekaną kolendrą.
zobacz również:
-
Pasty kanapkowe – przepisy
-
Kanapkowe pasty rybne – przepisy
-
Pasty jajeczne – przepisy na pomysłowe kanapki
-
Hummus z białej fasoli z rukolą