Dietetycy biją na alarm – Polacy jedzą coraz mniej ryb. A przecież rybie mięso, pod względem wartości odżywczych, przewyższa popularny drób, wieprzowinę, a nawet wołowinę! Chcesz, żeby Twoja rodzina jadła zdrowe posiłki? Koniecznie wprowadź do jej menu dania zawierające ryby, zarówno te słodkowodne, jak i morskie. Rzadko przygotowujesz takie potrawy? W takim razie koniecznie przeczytaj nasz najnowszy wpis! Przedstawiamy w nim 3 sprawdzone przepisy na rybne frykasy.
Halaszle
Pierwszy raz spotykasz się z tą nazwą? Halaszle to nic innego jak tradycyjna węgierska zupa rybna! Obawiasz się, że receptura na jej ugotowanie będzie bardzo skomplikowana? Nic bardziej mylnego! Do dobrego halaszle potrzebujesz kilogram filetów rybnych (najlepszy będzie karp, ale sprawdzi się też morski dorsz), paprykę czerwoną, paprykę zieloną, marchewkę, 3 duże cebule, ząbek czosnku, 2 litry bulionu, 3 ziemniaki, słoiczek przecieru pomidorowego (lub puszkę pomidorów bez skórki), garść natki pietruszki oraz przyprawy (paprykę słodką i chili, pieprz, sól). Zacznij od ugotowania bulionu – może być wg Twojego własnego przepisu (lub z kostki rosołowej). Następnie umyj, pokrój na mniejsze kawałki i przypraw rybę. Potem posiekaj cebulę i czosnek i lekko podduś je na oliwie z oliwek. Stopniowo dodawaj pokrojoną marchewkę, papryki oraz ziemniaki i zasyp przyprawami. Gotowe? Całość zalej bulionem, dodaj przecier lub pomidory z puszki oraz pokrojoną rybę i gotuj przez 20-25 minut. Na koniec posyp zupę natką pietruszki. Podawaj z ciemnym pieczywem.
Sushi
Chcesz podać swojej rodzinie zestaw sushi podobny do tego serwowanego w http://www.sushi-tokyo.pl/zestawy-3? To nic trudnego! Wystarczy, że zdobędziesz kawałek łososia, halibuta lub tuńczyka (może być w wersji wędzonej lub na surowo), opakowanie glonów nori, trochę marynowanego imbiru i wasabi, serek śmietankowy, awokado, świeżego ogórka, paprykę, 2 torebki ryżu do sushi oraz kilka łyżek octu ryżowego. Najpierw ugotuj ryż, a następnie go odcedź, przepłucz w zimnej wodzie – nie może się kleić – i skrop 3 łyżkami octu ryżowego. W międzyczasie, na blacie rozłóż glony nori i posmaruj je serkiem śmietankowym. Ryż wystygł? Jeśli tak, to wsyp go równomiernie na glony i ułóż pokrojone w paski awokado, warzywa oraz rybę. Tak przygotowane sushi zwiń ciasno w rurkę i pokrój ostrym nożem na mniejsze kawałki. Jedź maczając w wasabi lub dodając kawałki marynowanego imbiru.
Sałatka z wędzonym łososiem
Szukasz idealnej potrawy do pracy? A może brak Ci pomysłu na zdrowe podwieczorki? W takim razie koniecznie spróbuj sałatki z wędzonym łososiem! Jej przygotowanie zajmie Ci zaledwie kilka minut! Czego potrzebujesz? Kilku plastrów wędzonego łososia, garści pomidorków koktajlowych, paczki mix sałat, 2 jajka, pół kostki sera feta, garści baby szpinaku, łyżeczkę oliwy z oliwek oraz przyprawy wg uznania (sprawdzi się klasyczny zestaw – sól i pieprz). Jajka ugotuj na twardo, przestudź, obierz i pokój na ćwiartki. Do miski wsyp mix sałat oraz garść młodego szpinaku. Następnie dodaj pokrojonego na drobne kawałki łososia, pomidorki koktajlowe, pokruszony ser feta oraz jajka. Całość skrop oliwą i przypraw. Voilà!