Na każdym przyjęciu, jakie zorganizujesz, na pewno pojawią się przekąski np. w formie sałatek. W ostatnim czasie znacznie wzrosło zainteresowanie zdrową żywnością i coraz większa grupa osób przechodzi na dietę opartą na zdrowym odżywianiu. Zapraszając gości, powinieneś pamiętać, by menu wybrać tak, aby każdemu odpowiadało. Zdrowe i smaczne przekąski będą w tym przypadku doskonałym rozwiązaniem.
10 ciekawych pomysłów na smaczne i zdrowe przekąski
Pasta z dyni.Dynie obieramy i kroimy na kawałki, następnie solimy, kropimy olejem i pieczemy w piekarniku razem z obraną cebulką. Przyrumienione i gotowe kawałki dyni wraz z cebulą wkładamy do blendera. Dodajemy carry, syrop z agawy, oliwę, sok pomarańczowy i trochę soli (wedle smaku). Wszystko ze sobą miksujemy i pasta z dyni GOTOWA.
Pasta z awokado
Do blendera wrzucamy wydrążony miąższ z awokado, czosnek, jajka na twardo i sok z cytryny. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Do otrzymanej masy dodajemy majonez oraz doprawiamy wedle smaku.
Cykoria z kremowym serkiemRozkładamy cykorię tak aby otrzymać łódeczki z jej liści. Na każdą z nich nakładamy warstwę sera (wedle uznania, może być ser kozi, kremowy serek kanapkowy lub philadelphia).
Frytki warzywneWszystkie przygotowane warzywa z których chcesz wykonać frytki warzywne dokładnie umyj i obierz ze skórki, następnie pokrój na paseczki odpowiadające grubością frytkom ziemniaczanym. Na przygotowane paski nanieś niewielką ilość tłuszczu. Przekąski wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 min.
Praliny sezamowe
1/2 kostki masła miksujemy z pastą sezamową. Podczas miksowania, stopniowo dodajemy 1/3 szklanki cukru pudru i 1 szklankę mleka w proszku. Po przygotowaniu masy, formujemy z niej nie duże kulki i obtaczamy w sezamie uprażonym wcześniej na patelni. Tak przygotowane praliny sezamowe schładzamy i przekąska jest gotowa.
Mini pizze z cukiniiCukinię kroimy w dość grube plastry. Przecier pomidorowy, wylewamy do garnka, wolno gotujemy i dodajemy ulubione przyprawy. Pokrojone wcześniej plastry cukinii kładziemy na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Na każdy plaster nakładamy przygotowany sos, tak żeby zakrywał całą powierzchnię cukinii. Dodatkowo nakładamy na przygotowane plastry małe kawałeczki szynki i żółtego sera. Całość pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 15 min kontrolując czy ser się roztopił.
Pomidorki koktajlowe z bazyliąPomidorki koktajlowe dokładnie myjemy i kroimy na połówki. Bazylię siekamy i łączymy z oliwą, pieprzem oraz solą ziołową. Zalewamy oliwą pomidorki i odstawiamy do lodówki na 30 min.
Pomidory z fetąPomidory myjemy i kroimy na 8 części. W misce formujemy dwie warstwy składające się z pomidorów i sera feta (można dodać również cebulę), całość polewamy jogurtem naturalnym. Listki bazylii myjemy i wrzucamy do blendera, dodajemy wody i miksujemy. Otrzymaną konsystencję mieszamy z oliwą i polewamy sałatkę po wierzchu. Odstawiamy do lodówki na 15 min, odpowiednie przegryzienie się smaków da lepszy efekt.
Surowe papryki z sosem czosnkowymŚwieże papryki kroimy w paski i układamy na talerzu. Do jogurtu naturalnego dodajemy zmiażdżony czosnek, sól i pieprz, całość sosu mieszamy. Polewamy sosem pokrojone papryczki i gotowe.
Kotleciki z salsąRyż płuczemy w zimnej wodzie (nie trzeba go moczyć przed gotowaniem) i gotuj przez ok 30 min. W drugim garnku, w osolonej wodzie parzymy kapustę. Kiedy kapusta jest gotowa, odsączamy ją na sitku i dodajemy ryż, posiekaną gałązkę koperku oraz czosnek. Po lekkim przestygnięciu całości, wbijamy jajko i wsypujemy mąkę, doprawiamy solą i pieprzem. Dodatkowo dodajemy słodką paprykę i dwie gałki muszkatołowe, całość mieszamy. Z otrzymanej masy formujemy kotleciki i smażymy na oliwie z oliwek.
Co zrobić kiedy na przygotowanie przekąsek nie mamy czasu
Organizujemy przyjęcie ale z różnych względów nie mamy czasu na to by wszystkim się zająć. Najbardziej problematyczną kwestią jest właśnie przygotowanie przekąsek i dań, które podamy gościom… zastanawiamy się co powinniśmy zrobić, by mieć czas na wszystko i nie zaniedbać codziennych obowiązków w pracy czy na uczelni. Z pomocą mogą nam przyjść przyjaciele. Jeżeli organizujesz przyjęcie, w którym wezmą udział bliscy znajomi, możesz poprosić by każdy z nich przygotował coś od siebie. Inne rozwiązanie na pewno znajdziesz klikając tutaj i jest nim firma cateringowa.
Firma cateringowa, czy warto zatrudnić
Wiele osób zastanawia się, czy warto zatrudnić firmę cateringową, by przygotowała potrawy i przekąski na przyjęcie w domu. Rezygnacja z tego pomysłu jest w bardzo często opierana na fakcie, że za taką firmę trzeba zapłacić. Przed podjęciem decyzji, warto jednak sporządzić listę wszystkich wydatków, które przyjdzie nam ponieść podczas realizacji zakupów… Po dogłębnym zastanowieniu możemy dojść do wniosku, że kwota wymagana do zatrudnienia firmy cateringowej, niewiele różni się od tej, jaką będziemy musieć wydać na zakupy. Wówczas biorąc pod uwagę czas poświęcony na przygotowania i oczywiście wydawane pieniądze, może okazać się, że zatrudnienie fachowców będzie bardziej opłacalne.
Wbrew pozorom, przygotowanie przyjęcia w domu nie jest sprawą ani, łatwą ani przyjemną. Żeby wszystko wypadło jak należy, trzeba się sporo natrudzić i zainwestować masę czasu w przygotowania. Przed podjęciem decyzji o realizacji menu przyjęcia dobrze się zastanówmy, co się opłaca i jakie decyzję podejmować. Mam nadzieję, że dzisiejszy artykuł pomoże Wam w przygotowaniach.