Zupa z kapustą i suszonymi pomidorami z bakłażanem

27 października 2016, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

składniki:

 

1/2 główki włoskiej kapusty

4 łyżki czerwonej soczewicy

bakłażan

cebula

pierś z kurczaka

6 suszonych  pomidorów z zalewy

marchewka

puszka pomidorów z puszki

litr wody

dwie łyżki oleju kokosowego

koperek

przyprawy: pieprz, sól, curry, słodka papryka

 

 

Kapustę i marchewkę umyć i cebulę posiekać, w rondlu rozgrzać olej kokosowym dodać kapustę i marchew obraną i pokrojona w plasterki wraz z cebulką i chwilę smażyć. Dodać pomidory z puszki oraz pokrojonego w kostkę bakłażana, dusić około 10 minut. Dolać wodę i dodać resztę składników oprócz kurczaka, którego należy umyć i pokroić w kostkę i podsmażyć na reszcie oleju kokosowego na patelni, dodać do zupy i gotować około 12 minut. Przyprawić i dodać posiekany koperek.