Zupa drobiowa z papryką i cebulą

16 grudnia 2020, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Pożywna i dość szybka zupa, która fenomenalnie rozgrzewa żołądek dzięki orientalnym przyprawom, ale też korzystnie wpływa na cały organizm. Podajemy ją z dużą ilością ziół np: natka pietruszki lub koperkiem, kolendrą lub szczypiorkiem i z posmarowaną masełkiem chrupiącą bagietką.

Papryka to prawdziwa skarbnica cennych dla zdrowia witamin i minerałów, dlatego też warto sięgać po nią tak często, jak to tylko możliwe. Papryka zawiera znacznie większe ilości witaminy C niż cytryna, dlatego też w okresie jesienno-zimowym powinna stanowić nieodłączny element codziennej diety. Oprócz tego w warzywie tym można również znaleźć prowitaminę A, witaminę E, olejki eteryczne, flawonoidy, likopen, kapsaicyna, żelazo, magnez, potas oraz wapń.

składniki:

zupa z kurczakiem i papryką0

 

 

  • litr wody
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 2 cebule
  • papryka żółta, czerwona i zielona
  • puszka pomidorów
  • ziemniak
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • natka pietruszki
  • olej kokosowy lub masło klarowane
  • przyprawa do dorbiu
  • tymianek
  • pieprz, sól, kurkuma, czerwona papryka, ziele angielskie, liść laurowy
  • dwa ząbki czosnku

W rondlu rozgrzać tłuszcz, kurczaka przyprawić i pokroić w kostkę, cebulę obrać, ząbek czosnku posiekać, z papryk usunąć gniazda nasienne. Do rondla przełożyć kurczaka, dodać cebulę, papryki, czosnek, ziemniaka. Gotować około 6 minut. Potem dolać wodę, przyprawić do smaku. Gotować około 15 minut. Podawać z posiekaną natką pietruszki.