Dieta czekoladowa – przykładowy jadłospis oraz przepisy

18 stycznia 2016, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Trzy dni jedzenia potraw z czekoladą! I w nagrodę chudniemy! Od tysiącleci, czekolada jest fenomenem, budzącym niemałe emocje, który fascynował i nadal zadziwia ludzi. Czekolada jest wyrobem cukierniczym, sporządzanym z  miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego (masło kakaowe) lub tłuszczu cukierniczego, środka słodzącego i innych dodatków.

Z fizyko-chemicznego punktu widzenia jest mieszaniną typu emulsja: sproszkowanego ziarna kakaowca, masła uzyskanego z tego ziarna oraz cukru i mleka. Wszystko w różnych proporcjach w zależności od tego jaki to produkt. Najczęściej wytwarza się ją w postaci tabliczek. W Meksyku najpowszechniej stosowana jest jako czekolada w postaci napoju na wodzie, mleku lub innym płynie. Rzadko spotyka się czekoladę sproszkowaną lub w granulkach. Tłuszcz kakaowy z ziarna kakaowego, otrzymuje się po jego oczyszczeniu, uprażeniu, obłuszczeniu, zmieleniu, spreparowaniu, dojrzewaniu, sprasowaniu, filtracji i krystalizacji. Tłuszcz kakaowy jest zaliczany do jednych z cenniejszych tłuszczów, ze względu na bardzo dużą trwałość, liczoną w latach, dużą twardość, umożliwiającą trzymanie czekolady w palcach bez ich zabrudzenia, całkowite stopnienie się w temperaturze ludzkiego ciała (37°C), co ma bardzo duży wpływ na smak i przyswajalność, wysoki współczynnik rozszerzalności cieplnej, umożliwiający wypadanie lub wybijanie czekolady tabliczkowej i czekoladek z form. W porównaniu z innymi tłuszczami, tłuszcz kakaowy ma wyjątkowo małą różnorodność glicerydów. Ponad 80 % stanowi kwas palmitynowy i oleinowy, co powoduje, że temperatura topnienia tego tłuszczu ma charakterystykę topnienia czystej substancji. Wyróżnia się trzy podstawowe typy czekolady w oparciu o zawartość w niej kakao. Są to: czekolada naturalna (ciemna), czekolada mleczna i czekolada biała. Dobrej jakości czekolada ciemna powinna zawierać co najmniej 43% kakao, ale nie mniej niż 26% masła kakaowego. W tej grupie najbardziej wytrawne czekolady zawierają 70, a nawet 80% kakao, ale ze względu na mało słodki smak są mało popularne. W sprzedaży dostępna jest też czekolada zawierająca 90% kakao, ale smak jej jest naprawdę gorzki. Czekolady mleczne cieszą się największą popularnością wśród smakoszy. Wysokiej jakości czekolady mleczne powinny zawierać co najmniej 30% kakao i 18% mleka. Czekolada biała, w swoim składzie nie zawiera proszku kakaowego, a jedynie 20% masła kakaowego, 14% mleka w proszku oraz 55% cukru. Przez znawców nie jest traktowana jako czekolada.
Dieta czekoladowa to świetna dieta dla zestresowanych, którzy nie chcą nie utyć jedząc czekoladę. Najlepiej zaplanować ją na 3 dni w weekend, kiedy można dodatkowo odpocząć i zrelaksować się. Strategia diety jest bardzo prosta: jesz dużo słodkich potraw z dodatkiem czekolady. Wersja super-zdrowa zakłada używanie czekolady gorzkiej o zawartości kakao 90% i błonnika otrzymywanego z ziaren kakaowych. Można jeść słodkości ile dusza zapragnie, choć trzeba pilnować, aby całodzienny jadłospis zawierał maksymalnie 1000 kcal. Czekoladowe słodkości dostarczają dodatkową porcję energii na cały tydzień, a także wiele składników odżywczych.
Tak naprawdę, wpisując w rożne wyszukiwarki zagadnienie dieta czekoladowa możemy się natknąć na jej rozmaite odmiany. Jedna z nich została opisana przez Lenny Neimark w książce zatytułowanej The Pasta, Popcorn and Choclate Diet. Jak sama nazwa wskazuje, oprócz słodyczy jadłospisie znajdziemy również inne niezdrowe jedzenie. Zupełnie inną bajką wydaje się być pomysł Sally Ann Voak. Według niej, jedząc czekoladę stracimy około 3 kilogramów w przeciągu dwóch tygodni. Co ciekawe, podobno dieta S.A. Voak ma na celu wywołać wstręt do czekolady i raz na zawsze zniechęcić łakomczuchów do kalorycznego podjadania.

Zasady trzydniowej diety czekoladowej:

1) Na śniadanie jadaj np. muesli z płatków owsianych albo kukurydzianych, dodawaj do nich suszone lub świeże owoce i kawałeczki czekolady, najlepiej gorzkiej.
2) Na obiad usmaż słodkie naleśniki, a gdy nie masz czasu przygotuj energetyczny jogurt z czekoladowymi wiórkami.
3) Na kolację zrób np. witaminową sałatkę z ulubionych owoców i dosłódź ją niewielką ilością rozpuszczonej czekolady albo ugotuj budyń.
4) Pomiędzy posiłkami, gdy poczujesz się głodna, zjedz kosteczkę gorzkiej czekolady (potrzymaj ją dłużej w ustach, aby lepiej poczuć jej smak).
5) Wypijaj codziennie 2 l wody lub innych niesłodzonych napojów, np. herbaty zielonej, ziołowej czy owocowej.

Przykładowy typowy jadłospis:

Śniadanie
1) Muesli czekoladowe (zawiera ok. 240 kcal, 7 g tłuszczu, 9 g białka, 34 g węglowodanów)
2) Czekoladowa babeczka (zawiera ok. 200 kcal, 7 g tł., 5 g białka, 22 g węglowodanów)
3) 2 kromki chleba chrupkiego, 2 łyżki chudego twarożku (o zawartości tłuszczu do 0,2%), 3/4 szklanki mleka (ok. 200 ml) o zawartości tłuszczu do 1,5%, łyżeczka kakao do mleka (zawiera ok. 180 kcal, 3 g tł., 23 g węglowodanów, 11 g białka).
Obiad
1) 2 naleśniki z czekoladą (zawiera ok. 450 kcal, 18 g tł., 79 g węglowodanów, 12 g białka).
2) Grysik kokosowy z czekoladą (zawiera ok. 440 kcal, 16 g tł., 60 g węglowodanów, 10 g białka).
3) Jogurt kakaowy z brzoskwinią (zawiera ok. 450 kcal, 16 g tł., 76 g węglowodanów, 10 g białka).
Kolacja
1) Chrupkie pieczywo na słodko z bananem (2 kromki) (zawiera ok. 250 kcal, 5 g tłuszczu, 4 g białka, 45 g węglowodanów).
2) Owoce z czekoladą (zawiera ok. 450 kcal, 17 g tł., 76 g węglowodanów, 10 g białka)
3) Budyń czekoladowy z sosem waniliowym (ok. 160 kcal, 4 g tł., 21 g węglowodanów, 9 g białka).

Tabliczka ulubionej czekolady:

1) Czekolada naturalna
Powinna zawierać minimum 35% masy kakaowej. Dzieli się ją na gorzką, deserową, półsłodką i słodką (w zależności od ilości dodanego cukru).
Zawiera w 10 dag (tyle zazwyczaj waży tabliczka czekolady) ok. 500 kcal, dużo magnezu (czekolada gorzka 165 mg, inne mają go o połową mniej), żelazo (czekolada gorzka 2,1 mg), wapń, wit. z grupy B i E. Jest bogata w węglowodany, niacynę wspomagającą uwalnianie się energii zawartej w pokarmie (czekolada kawowa 0,69 mg). Przez to, że zawiera więcej kakao, a mniej tłuszczu jest mniej kaloryczna. Zawiera również alkaloidy (substancje organiczne z roślin), a wśród nich teobrominę, która pobudza pracę nerek. Zawartość kofeiny w czekoladzie wynosi około 2,5 mg (25% zawartości kofeiny w kawie), co działa stymulująco na ośrodkowy układ nerwowy. Niektórzy lekarze uważają, że teobromina i kofeina sprawiają, że można się od czekolady uzależnić. Prawdopodobnie dzieje się tak za sprawą innej substancji obecnej w czekoladzie, tj. fenylotylaminy. Flawonoidy zawarte w czekoladzie hamują proces utleniania tzw. złego cholesterolu, związku, który uznawany jest za jeden z najważniejszych sprawców miażdżycy naczyń krwionośnych, wpływają na produkcję prostaglandyn biorących udział w odpowiedzi organizmu na procesy zapalne, modyfikują syntezę tlenku azotu, intensywnie badanego czynnika regulującego skurcze mięśni i naczyń i pilnują, by tzw. płytki krwi nie zlepiały się ze sobą.
2) Czekolada mleczna
Zawiera zazwyczaj tylko 20% masy kakaowej. Jest w niej dużo cukru, czasami także tłuszczów roślinnych. W 10 dag jest 530 kcal, dużo wapnia, magnez, żelazo, wit. z gr. B. Dzięki mlecznemu dodatkowi ma łagodny i delikatny smak. Czasami zamiast masła kakaowego stosuje się tłuszcz roślinny oraz sztuczne substancje smakowe i aromatyczne. W efekcie jest to czekolada najchętniej kupowana, choć raczej nie nadaje się do wypieków i rozpuszczania. Za to można ją z powodzeniem używać do deserów, przy których chcemy uzyskać łagodny, mleczny smak.
3) Czekolada biała
To w rzeczywistości masło kakaowe bez miazgi, z dodatkiem cukru i mleka. Ma w 10 dag jest 550 kcal. Zawiera dużo witamin A i E oraz magnez, wapń, żelazo. Lepsze gatunki tej czekolady są równie gładkie i aromatyczne jak tradycyjne rodzaje czekolad. Można ją rozpuszczać, jednak trzeba uważać, gdyż jest ona bardzo wrażliwa na wysoką temperaturę, przez co może sprawiać kucharzowi dużo niespodzianek. Jest doskonała do uzyskiwania fantazyjnych kontrastowych efektów dekoracyjnych. Dlatego warto o niej nie zapominać podczas przyozdabiania deserów.

Przykładowe przepisy:

Chrupkie pieczywo na słodko


Składniki: 2 kromki pieczywa chrupkiego, 1 łyżka gotowego kremu orzechowo-czekoladowego (lub 2 kostki gorzkiej czekolady), 1 banan.
Przygotowanie: Pieczywo cienko posmaruj kremem orzechowym, połóż na nim plasterki banana. Możesz również sama zrobić krem czekoladowo-bananowy. Czekoladę zetrzyj na tarce o małych oczkach. Obrany banan rozgnieć widelcem. Wiórki czekoladowe utrzyj z miazgą bananową na gładką masę i posmaruj nią chrupki chlebek.

Muesli czekoladowe

Składniki: 3 kawałki gorzkiej czekolady, 2 łyżki zwykłych płatków kukurydzianych, 1 łyżka rodzynek i kubeczek jogurtu (150 ml) o niewielkiej zawartości tłuszczu.
Przygotowanie: Czekoladę posiekaj drobniutko ostrym nożem. Następnie dodaj do niej rodzynki oraz płatki kukurydziane i polej wszystkie składniki jogurtem. Wymieszaj, odstaw na chwilę, aby czekolada się rozpuściła, zaś płatki lekko zmiękły.

Grysik kokosowy z czekoladą

Składniki: 3/4 szklanki mleka (ok. 150 ml) najlepiej o małej zawartości tłuszczu do 1,5%, 2 łyżki grysiku (kaszki kukurydzianej), mały baton o smaku kokosowym (np. 1/2 Bounty), słodzik, sok z cytryny.
Przygotowanie: Mleko zagotuj. Wsypuj małymi porcjami grysik, mieszając cały czas, aby się nie przypalił. Następnie dodaj pokruszony batonik. Dopraw do smaku słodzikiem i sokiem z cytryny.

Naleśniki z czekoladą

Składniki: 1 jajo, pół szklanki mleka (ok. 100 ml) o zawartości tłuszczu do 1,5%, 1 łyżka mąki, 1 łyżka kremu orzechowego, 1/2 łyżeczki oleju.
Przygotowanie: Wymieszaj dokładnie jajo z mlekiem i mąką, najlepiej zmiksuj wtedy powstanie gładkie, lejące się ciasto. Jeśli będzie zbyt gęste, możesz dodać odrobinę wody. Posmaruj patelnię cieniutką warstwą oleju, rozgrzej i usmaż z ciasta dwa naleśniki. Odstaw na chwilę, aby trochę ostygły, a następnie (gdy będą jeszcze ciepłe) posmaruj je kremem orzechowym.

Owoce z czekoladą

Składniki: 1/2 tabliczki (5 dag) gorzkiej czekolady, 1 małe jabłko, 1 banan, 1 kiwi, 1 plaster ananasa (może być z puszki), 2-3 orzechy włoskie.
Przygotowanie: Czekoladę roztop w rondelku. Obrane owoce podziel na małe kawałki. Orzechy drobno posiekaj. Wyłóż owoce na talerzyk, skrop obficie sokiem z cytryny. Polej sałatkę owocową rozpuszczoną czekoladą i od razu się nią rozkoszuj.

Czekoladowe babeczki

Składniki: gotowana babeczka (lub inne i ciastko o obniżonej kaloryczności, np. ze sklepu dla diabetyków), 2 kostki gorzkiej czekolady, wisienka koktajlowa do dekoracji.
Przygotowanie: Roztop w garnuszku czekoladę. Ciepłą masą polej babeczkę. Udekoruj wisienką lub innymi owocami, np. z kompotu lub konfiturą. Popij czarną herbatą – gorzką lub posłodzoną słodzikiem.

Jogurt kakaowy z brzoskwinią

Składniki: 1 brzoskwinia, mały kubek jogurtu (150 ml) o zawartości tłuszczu do 1,5%, 3 kostki gorzkiej czekolady, słodzik.
Przygotowanie: Świeży owoc obierz ze skórki (brzoskwinię z puszki osacz). Miąższ drobno pokrój i wymieszaj z jogurtem. Czekoladę zetrzyj na tarce. Szczyptę wiórków dodaj do owocowego jogurtu, dokładnie wymieszaj, a najlepiej zmiksuj. Dopraw do smaku słodzikiem. Przelej do wysokiej szklanki. Posyp napój resztą startej czekolady.

Budyń czekoladowy

Składniki: szklanka mleka o zawartości mniejszej niż 1,5%, 1/2 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru, 1 łyżka sosu waniliowego (gotowego), 2 małe kostki czekolady mlecznej, łyżka jogurtu naturalnego light, słodzik.
Przygotowanie: Ugotuj budyń według przepisu na opakowaniu. Zamiast cukru daj słodzik. Wlej do gorącego budyniu sos waniliowy. Letni budyń polej gęstym jogurtem na turalnym i roztopioną czekoladą. Te deser najlepiej smakuje na ciepło.

Charakterystyka amatorów czekolady wg Langham’a:

1) Amatorzy czarnej czekolady – to ludzie myślący perspektywicznie.
2) Wielbiciele czekolady nadziewanej masą kawową – niecierpliwi.
3) Wybierający czekoladę z pomarańczowym nadzieniem – świetnie sprawdzają się w nadzwyczajnych sytuacjach.
4) Preferujący czekolady z nadzieniem toffi – zmysłowi.
5) Zwolennicy brazylijskich orzechów w czekoladzie – to osoby stylowe i kulturalne.
6) Amatorzy migdałów w czekoladzie – myślą szybko i lubią eksperymenty.
7) Zwolennicy czekolady mlecznej – to osoby romantyczne i skłonne do nostalgii.
8) Wielbiciele białej czekolady – są niezdecydowani.
9) Smakosze gorzkiej czekolady – lubią rzeczy dobrej jakości.
Także wybór kształtu czekoladki pozwala ogólnie zakwalifikować osobę do którejś z podstawowych kategorii psychologicznych.

Kształt czekoladki a typ psychologiczny:

1) Czekoladki trójkątne – wybierają egoiści lubiący znajdować się w centrum wydarzeń i odznaczający się małą wrażliwością na uczucia innych.
2) Czekoladki kwadratowe – preferują osoby uczciwe, na których można polegać.
3) Czekoladki w kształcie diamentów – wybierają ci, którzy lubią być rozpieszczani.
W źródłach historycznych nie brak opowieści o afrodyzjakalnym aspekcie czekolady. Casanova np. uważał, że jest ona „eliksirem miłości” i pijał ją zamiast szampana. Wiara w tę moc czekolady znalazła swój wyraz w słynnym afrodyzjaku zwanym „hiszpańską muchą”, którego jednym ze składników jest właśnie czekolada. Legenda głosi, że markiz de Sade podawał swoim gościom podczas balów „hiszpańską muchę” oraz czekoladę, ku podniesieniu nastrojów. Badania przeprowadzone przez ARISE (Stowarzyszenie Badań w Dziedzinie Nauki o Przyjemnościach) dowodzą, że rozkosze spożywania czekolady mają źródło w czysto chemicznych procesach zachodzących w układzie nerwowym. Testy laboratoryjne dowodzą, że kiedy doznajemy przyjemności, wzmacnia się układ odpornościowy organizmu. Natomiast, gdy jesteśmy nieszczęśliwi i zestresowani, układ ten działa mniej skutecznie i wówczas stajemy się bardziej podatni na różnego rodzaju infekcje.