Paluszki rybne z sosem serowo-ziołowym
Artykuł zewnętrzny
Jak już znudzą się nam paluszki rybne podsmażane na chrupko, proponuje podać je tak .
Czas : ok. 30 minut
Składniki :
- 10 paluszków rybnych mrożonych ( ja kupuję z dorsza nie mielone )
- olej do smażenia
- 1 łyżka masła
- cukier do smaku
- sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorra do smaku
- 2 łyżki pokrojonego koperku
- 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
- 2 łyżki kremowego seta topionego ( ja użyłam Chedara )
- 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
Paluszki rybne usmażyć na złoto na oliwie . W garnuszku roztopić masło , wsypać koper i pietruszkę .Włożyć ser i mieszając doprowadzić do roztopienia sera . Wlać śmietankę . Zagotować . Doprawić do smaku sosem sałatkowym i cukrem.
Podawać z ziemniakami z wody , surówką .Ja sos podaję osobno bo jak się wyleje sos na paluszki rybne to nie wyglądają szczególnie apetycznie , a tak każdy może sobie wziąć kleks sosu na talerz i maczać w nim ziemniaki i rybę .
Paluszki rybne bardzo dobrze komponują się ze smakiem sosu serowo-ziołowego.