Sztuka przyrządzania szaszłyków

29 marca 2016, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Szaszłyki mają wielu wielbicieli. To szybkie danie, składające się z małych kawałków mięsa lub warzyw, z pewnością ucieszy zarówno dorosłych gości, jak i najmłodszych.

 

ssss

Marynowanie mięsa

Przepisy na grilla to w dużej mierze pomysły na szaszłyki na bazie mięsa. Niewielkie kawałki mięsa wystarczy marynować przez kwadrans, większe – nawet przez kilka godzin. Najlepiej obsypać je ulubionymi przyprawami i skropić oliwą. Jeśli chcemy przyrządzić drobiowe szaszłyki, idealną marynatę można zrobić z przyprawy curry.

Patyczki do szaszłyków

Patyczki do szaszłyków najlepiej namoczyć przez kilka minut w wodzie. Dzięki temu unikniemy ich przypalania na grillu. Możemy je również posmarować oliwą lub zamiast patyczków drewnianych użyć patyczków metalowych.

Szaszłyk przyrządzony na drewnianym szpikulcu można zjadać bezpośrednio z niego. Jeśli jednak zdecydowaliśmy się na przygotowanie potrawy na patyczku metalowym, najlepiej zjeść składniki dopiero po ułożeniu ich na talerzu (w innym wypadku można się poparzyć).

Mięsno-owocowe przysmaki

Z owocami świetnie łączy się mięso z kurczaka i mięso indycze. Na grill najlepiej wybierać jabłka, śliwki, brzoskwinie, ananasy.

Szaszłyki z wołowiną

Wołowina nie będzie twarda, jeśli posolimy ją chwilę przed podaniem. Jeżeli rostbef połączymy z papryką, syropem klonowym, musztardą, czosnkiem, pieprzem cayenne i sosem sojowym, uzyskamy pikantną ucztę dla podniebienia.

Rybny szaszłyk

Do szaszłyków rybnych lepiej wybrać ryby o zwartym, tłustym mięsie np. łosoś, tuńczyk, dorsz. Doskonale udają się także szaszłyki z krewetkami. Aby rybny szaszłyk nie rozpadł się należy zawinąć go w folię aluminiową. Na patyczku ryba doskonale skomponuje się z suszonymi pomidorami, cukinią czy ananasem. Warto również przełożyć kawałki ryby pokrojoną w ćwiartki limonką lub cytryną.

Grillowanie wieprzowiny

Wieprzowina najlepiej komponuje się z warzywami, takimi jak cukinia, papryka, bakłażan, cebula oraz papryka. Pięknie prezentują się szaszłyki z wieprzowiną połączone z pomidorkami cherry i liśćmi bazylii.

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.