Bitki wołowe, wieprzowe – różne przepisy na smaczny obiad

1 listopada 2017, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny
bi0
Bitki to jedna z kultowych potraw, klasyk polskiej kuchni. Najczęściej przygotowuje się je z wołowiny, jednak równie pyszne są z mięsa cielęcego. To także danie, które może być alternatywą dla kotletów smażonych. Wymaga naprawdę nie wiele pracy, a efekt zawsze jest smaczny. Delikatne, kruche mięso, w pysznym sosie …
Przedstawiamy pomysły na bitki, przepisy czytelników i redakcyjne inspiracje.

Bitki z karkówki z cebulą
Autor: Redakcja

Składniki:
– 600 g karkówki wieprzowe
bi1– 1 bulionetka do duszonych mięs
– 3 średnie cebule
– 1 łyżeczka majeranku
– 3 ziarna ziela angielskiego
– 1 liść laurowy
– 4 łyżki mąkiPrzygotowanie:
Karkówkę przekrój wzdłuż na pół, a potem podziel na kotlety. Mięso rozbij tłuczkiem i oprósz mąką. Usmaż na złoty kolor. Cebule obierz i pokrój w piórka. Następnie przesmaż je w garnku. Wsyp przyprawy. Gdy cebulka zarumieni się, dodaj mąkę i wszystko przysmaż. Cebule zalej wrzątkiem (600 ml) i dodaj mięso. Wrzuć bulionetkę do duszonych mięs, która podkreśli smak wszystkich składników potrawy. Duś, aż karkówka będzie miękka. Serwuj z ulubioną kaszą.

Bitki w miodzie
Autor: Redakcja

Składniki:
– 4 kotlety z kością (po 20 dag)
bi2– 2 łyżki oleju do smażenia
– 2 łyżki rumu
– 300 ml soku pomarańczowego
– łyżka miodu
– łyżka sosu sojowego jasnego
– tymianek
– owoce jałowca
– sól, pieprzPrzygotowanie:
Mięso rozbić, oprószyć solą i pieprzem i obsmażyć ładnie na gorącym tłuszczu (ok. 5 min.) w grillowej patelni. Wyjąć, posypać tymiankiem i zawinąć w folię. Pozostały tłuszcz zalać rumem i odparować. Wlać sok pomarańczowy, dodać tymianek, sos i miód, zagotować. Przyprawić solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień, włożyć mięso i dusić ok. 15–20 min. Bitki w sosie podawać z warzywami.

Bitki wieprzowe w sosie własnym z dodatkiem suszonych grzybów
Autor: Maria Anna Brzegowy

Składniki:
– pół kg szynki wieprzowej
bi3– 4 ziarenka ziela angielskiego
– 4 listki liścia laurowego
– 2 ziarenka pieprzu
– średnia cebula
– garść suszonych grzybów (prawdziwki i kozaki)
– woda
– olej do smażenia
Marynata:
– 1,5 łyżeczki soli kuchennej
– 3/4 łyżeczki papryki ostrej
– 2 łyżeczki papryki słodkiej
– 3 łyżeczki majeranku
– 3 łyżeczki mielonego kminku
– 3 łyżeczki ziół prowansalskich
– 3 ząbki czosnku
– 3 łyżki olejuPrzygotowanie:
Grzyby zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy do namoknięcia (ponad godzinę). Marynatę tworzymy poprzez zmieszanie wszystkich wymienionych przypraw i oleju. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mięso płuczemy, odkrawamy białe skrawki tłuszczu i kroimy w plastry grubości 1 cm. Każdy kawałek rozbijamy tłuczkiem na bitki o połowę cieńsze, przekrawamy na pół – na mniejsze kawałki. Rękoma, dokładnie obtaczamy kawałki w marynacie, wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po wyjęciu bitek z lodówki, obsmażamy je z dwóch stron na 3-4 łyżkach oleju (patelnia). Cebulę kroimy w wiórki, podsmażamy w rondlu o grubym dnie na złoty kolor na łyżce oleju, dodajemy odcedzone grzyby i razem chwilę podsmażamy. Mięso odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Następnie wkładamy je do rondla z cebulą i grzybami, zalewamy wrzątkiem tak, aby zakrył całe mięso, podlewając co jakiś czas wodą (ja w przeciągu całego duszenia dolewałam wodę 3 razy). Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i pieprz. Dusimy ok. 1 godziny 45 minut (ma być mięciutkie i rozpadające się).

Bitki wołowe wg Buni
Autor: Babciagramolka

Składniki:
– 0,6 kg mięsa wołowego tzw. zrazówki
bi4– 2 czerwone cebule
– 2 białe cebule
– 20 suszonych grzybów – lub odpowiednio pokruszonych
– sól zmiękczająca do mięs
– pieprz mielony
– przyprawa do zup i sosów
– 1 liść laurowy
– 2 ziela angielskie
– mąka
– 5 łyżek oleju
– 1 łyżka masłaPrzygotowanie:
Mięso oczyścić z zewnętrznych błonek i pokroić w plastry grubości ok. 1 cm. Lekko rozklepać tłuczkiem do mięsa (przez folię). Posypać solą zmiękczającą do mięs i mielonym pieprzem z obu stron. Posmarować każdy kawałek olejem, złożyć je jeden na drugim, zawinąć w folię i zostawić na 30 minut. Rozwinąć mięso. Oprószyć mąką strząsając jej nadmiar. Na dużej patelni rozgrzać olej (3 łyżki) i masło. Obsmażyć lekko mięso z obu stron tak by się zarumieniło i przełożyć do garnka. Na patelnię wlać 1 szklankę wody i zagotować – przelać do mięsa. Dodać pokrojone drobno cebule, grzyby, kostkę bulionową lub trochę przyprawy do zup (nie podaje ile bo to zależy od marki przyprawy – tak na litr wywaru), liść laurowy, ziele angielskie. Zalać resztą wody. Dusić na małym gazie od 1,5-2 godzin (czas zależy od jakości mięsa) – tak by mięso było miękkie a nie rozpadło się. Sos powinien być zagęszczony rozpadającą się cebulą i zredukowany do objętości ok 2 szklanek. Doprawić sos do smaku. Podawać z kaszą na sypko (gryczaną lub jęczmienną), ziemniakami lub kluskami np. kopytkami i surówką (buraczki, kiszone ogórki).

Bitki wieprzowe z grzybami
Autor: Babciagramolka

Składniki:
– 0,6- 1 kg mięsa wieprzowego od szynki ( równy kawałek tzw. kulka )
bi5– garść grzybów suszonych
– 3 duże cebule
– 2 łyżki masła
– 1/3 szklanki oleju z pestek winogron
– sól
– pieprz mielony
– 1 czubata łyżeczka mielonej papryki
– 2 łyżeczki miodu
– 2 ząbki roztartego na miazgę czosnku
– 1 łyżeczka powideł śliwkowychPrzygotowanie:
Mięso pokroić na grube plastry w poprzek włókien. Tłuczkiem do mięs lekko je rozklepać. Przygotować pastę z przypraw (4 łyżki oleju, papryki, 1/2 łyżeczki pieprzu, miodu, roztartego czosnku, powideł). Natrzeć plastry mięsa układając je jeden na drugim i wstawiając w zamkniętym pojemniku (koniecznie zamkniętym bo czosnek przeniknie na inne produkty) na 30 minut do lodówki. Cebule drobno pokroić i wsypać do garnka z grubym dnem. Na cebulę wsypać grzyby. Na patelni rozgrzać resztę oleju i masło i na gorącym smażyć mięso na rumiano z obu stron (nie wysmażać – ma się tylko lekko zrumienić). Przełożyć mięso razem z tłuszczem na którym się smażyło do garnka z cebulą i grzybami. Na patelnie wlać 1 szklankę wody i zagotować. Przelać do garnka z mięsem. Dolać jeszcze 2 szklanki wody i dusić ponad godzinę. Mięso powinno być miękkie, sos odparować o połowę i zgęstnieć. Doprawić sos do smaku maggi, przyprawami. Jeśli uważamy, że sos jest za mało gęsty możemy go zagęścić mąką. Podaję z kaszą, kluskami na parze, kopytkami, puree ziemniaczanym.

Bitki wołowe z pieczarkami

Składniki:
– udziec wołowy (800 g)
bi6– Fix Schab a’la Stroganoff Knorr
– pieczarki (400 g)
– 2 cebule
– bulion (1 l)
– natka pietruszki
– mąka (3 łyżki)
– olej do smażenia
– śmietana (2 łyżki)
– 2 liście laurowe
– ziele angielskiePrzygotowanie:
Wołowinę podziel na mniejsze kawałki, każdy po 4-5 dag. Następnie rozbij tłuczkiem mięso na klasyczne bitki. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż bitki oprószone mąką. Kiedy mięso będzie złociste, przełóż je do rondla. Na tej samej patelni usmaż pieczarki pokrojone w cząstki oraz cebulę pokrojoną w piórka. Całość smaż kilka minut. Dodaj do mięsa. Do rondla wlej bulion, dodaj przyprawy i duś mięso około 20 minut na średnim ogniu. Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną i wlej do mięsa. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj, aż sos zgęstnieje, a mięso będzie zupełnie miękkie. Pod sam koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki. Podawaj z ziemniaczanym purée lub kaszą.

Bitki wieprzowe w winnym sosie

Składniki:
– 800 g szynki wieprzowej
– 1 duża cebula
bi7– 150 ml czerwonego wina
– 2 nieduże jabłka
– sól, pieprz, pieprz ziołowy
– papryka słodka
– suszony estragon, rozmaryn
– czosnek
– 3-4 łyżki sosu sojowego
– oliwa z oliwek do smażenia
– 1-2 łyżeczki mąki
– 0,5 l bulionuPrzygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w plastry grubości ok. 1-1,5 cm w poprzek włókien. Każdy plaster rozbić lekko tłuczkiem i oprószyć z obydwu stron pieprzem, pieprzem ziołowym, suszonym czosnkiem, estragonem, papryką i rozmarynem. Na głębokiej patelni rozgrzać trochę oliwy i obsmażyć plastry mięsa na dużym ogniu do lekkiego zrumienienia. Mięso wyjąć, wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i lekko zrumienić, następnie przełożyć z powrotem na patelnię mięso, wlać wino, sos sojowy i bulion. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i dusić na niewielkim ogniu przez ok. godzinę. Mniej więcej w połowie duszenia dodać obrane jabłka starte na tarce na najdrobniejszych oczkach (jak ziemniaki na placki ziemniaczane). Gdy mięso będzie już miękkie, wyjąć je z patelni a sos zagęścić mąką wymieszaną z niewielką ilością wody i doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso z powrotem przełożyć do gotowego sosu.

Bitki wieprzowe z jabłkami

Składniki:
– 600 g mięsa z łopatki
bi8– sól
– pieprz
– majeranek
– szczypta mięty
– bułka tarta
– mąka
– 2 jabłka
– kasza gryczana
– tłuszcz do smażeniaPrzygotowanie:
Mięso pokroić i rozklepać na większe kotlety. Mąkę wymieszać z bułką tartą 1:1 dodać łyżeczkę soli , pieprz, majeranek i miętę po szczypcie. Panierować bitki i smażyć z obu stron na ostrym ogniu do zrumienienia. Jabłka pokroić na plastry, w garnku rzymskim ułożyć na przemian jabłka i mięso. Podlać ok pół szklanki wody. Przykryć. Wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temp 220 st i tak pozostawić aż do pełnego nagrzania, po czym temperaturę zmniejszyć do 200 st i piec 30 min. Po tym czasie pokrywę zdjąć i przyrumienić przez kolejne ok 15 min. Podawać z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko. Można dodać ogórek kiszony.

Bitki ziołowe

Składniki:
– 0.5 kg szynki lub łopatki
bi16– 0.5 łyżeczki rozmarynu lub lubczyku, po 0.25 łyżeczki estagonu i szałwii
– czarne oliwki
– 2 ząbki czosnku
– 1 cebula
– 1 szklanka rosołu
– 5 łyżek oleju
– sól, pieprz
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, szczypiorku i bazylii
Przygotowanie:
Umyte mięso oczyścić, pokrajać w cienkie plasterki i zbić tłuczkiem. Natrzeć je posiekanym czosnkiem wymieszanym z rozdrobnionymi ziołami i pozostawić w chłodnym miejscu na 1 godzinę ułożone jeden na drugim. Następnie usmażyć na oliwie lekko rumieniąc, przełożyć do rondla i dodać drobno posiekaną cebulę. Podlać rosołem i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem, w miarę potrzeby podlewając rosołem; sosu powinno być bardzo mało. Gdy mięso będzie miękkie, przyprawić je do smaku solą i pieprzem i wymieszać z posiekaną zieleniną i oliwkami.

Bitki wieprzowe w sosie śmietanowym

Składniki:
– 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 600g)
bi9– 1-2 cebule dymki
– 1 pęczek szczypiorku
– 200 -300ml rosołu
– 1 łyżka masła
– 3-4 łyżki kwaśnej śmietany (12%/18%)
– 1 łyżka mąki
– sól i pieprz do smakuPrzygotowanie:
Polędwicę pokroić na plastry, lekko rozbić. Doprawić solą i pieprzem. Schować do lodówki najlepiej na kilka godzin. Mięso wraz z posiekaną cebulą podsmażyć z obu stron na maśle. Polędwiczki zalać rosołem. Dusić kilka minut. Pod koniec duszenia dodać śmietanę, posiekany szczypior. Sos zagęścić mąką. Doprawić solą i pieprzem. Podawać np. z młodymi ziemniakami.

Bitki w sosie czosnkowym

Składniki:
– 4 plastry mięsa
bi10– 4 ząbki czosnku
– duży jogurt naturalny lub śmietana
– sól, pieprz
– sok z połowy cytryny
– cukier do smaku (opcjonalnie)
– ulubione zioła świeże lub suszonePrzygotowanie:
Plastry mięsa rozbić tłuczkiem, oprószyć przyprawą, obsmażyć na patelni razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. W misce wymieszać jogurt z przyprawami (solą, pieprzem, ewentualnie z cukrem), sokiem z cytryny i ziołami, wlać na patelnię, chwilkę podgrzać, danie podawać z ryżem lub ziemniakami i surówką.

Bitki wołowe duszone we własnym sosie

Składniki:
– 1 kg mięsa wołowego bez kości
– 2 średniej wielkości cebule
bi11– 1 łyżka musztardy francuskiej
– ziele angielskie
– listek laurowy
– sól , pieprz , papryka wędzona lub słodka
– mąka
– oliwa lub olej do smażenia
do zamarynowania:
– 2 łyżki octu balsamicznego
– 2 łyżki oliwyPrzygotowanie:
Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w poprzek włókien na 1 cm plastry, lekko rozbić je tłuczkiem. Każdy plaster posmarować mieszaniną octu balsamicznego i oliwy – przełożyć do miski, przykryć i odstawić na ok. 60-70 minut. Następnie mięso posolić i oprószyć pieprzem oraz obtoczyć w mące. Szybko obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano, przełożyć do garnka o grubym dnie. Na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w półplasterki cebulę, przełożyć do garnka z mięsem. Dodać musztardę, kilka ziarenek ziela angielskiego, listek laurowy oraz łyżeczkę papryki. Zalać wodą do 3/4 wysokości mięsa. Postawić garnek na niedużym ogniu i dusić pod przykryciem do miękkości, od czasu do czasu delikatnie mieszając. W razie potrzeby podlać wodą. Im starsze mięso, tym dłużej będzie się dusić – moje było dość młode, więc wystarczyło mu 60 minut. Podawać z kluskami, ziemniakami lub kaszą.

Bitki w sosie pomidorowym

Składniki:
– 50 dag rostbefu wołowego
bi12– do smaku sól morska prowansalska i czarny pieprz
– 3 łyżki mąki
– 150 ml przecieru pomidorowego
– 1 łyżka sosu piri-piri (sos z suszonych papryczek chilli)
– 1 łyżka olejuPrzygotowanie:
Mięso wołowe bez błon i tłuszczu, kroimy w poprzek włókien w plastry grubości ok. 1 cm, lekko rozbijamy tłuczkiem z obu stron. Doprawiamy pieprzem, a następnie obtaczamy w mące (solimy pod koniec aby nam wołowina nie zrobiła się twarda jak podeszwa). Na rozgrzanym oleju obsmażamy mięso z obu stron po tym. Do garnka dodajemy przecier pomidorowy, sos piri-piri (nie radze dodawać więcej niż łyżkę, bo potrawa będzie niejadalna, ta ilość jest optymalna), sól i pieprz. Całość zalewamy wrzącą wodą i dusimy pod przykryciem przez około 45-60 minut. (musimy sprawdzić czy wołowina jest już miękka), Dzięki obecności przypraw i mąki wytworzy nam się pyszny, pomidorowy, lekko pikantny sos.

Bitki w sosie estragonowym

Składniki:
– szynka b/k – 80 dag
bi13– czosnek polski – 3 ząbki
– estragon – 1 łyżeczka
– koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
– sól
– pieprz
– liść laurowy
– ziele angielskie
– suszone warzywa
– mąkaPrzygotowanie:
Na łyżce oliwy lub roślinnego leju obsmażamy z każdej strony na rumiano. Zalewamy obsmażone mięso wodą i dodajemy przyprawy: kilka liści laurowych, kilka ziarenek angielskiego ziela, estragon i łyżeczkę mieszanki suszonych warzyw. Sos potrzebuje jeszcze koncentratu pomidorowego. Po jego dodaniu dusimy mięso na małym ogniu do miękkości. Gdy zmięknie zagęszczamy sos mąką lub w inny ulubiony przez siebie sposób.

Bitki z papryką

Składniki:
– 1/2 kg schabu
bi14– 1 papryka czerwona
– 1 papryka żółta
– 1 duża cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 – 3 pomidory
– 1 marchew
– 2 łyż czerwonego wina
– 1 i 1/2 szklanki bulionu
– 2 liście laurowe
– 3-4 ziele angielskie
– sól
– pieprz
– zioła prowansalskie
– 1 łyżeczka papryki słodkiej
– 1/3 łyżeczki papryki ostrej
– natka pietruszki
– tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Mięso dokładnie płuczemy. Kroimy w średniej grubości plastry. Lekko zbijamy tłuczkiem i nacieramy solą i pieprzem. Obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Przekładamy do garnka. Posiekaną cebulę i czosnek przesmażamy na tym samym tłuszczu co mięso i dodajemy do schabu. Na patelnie wlewamy wino i podgrzewamy. Dodajemy do mięsa. Wlewamy bulion dodajemy ziele angielskie i i liście laurowe. Dusimy ok 15 minut. Następnie dodajemy pokrojoną marchewkę, paprykę i pomidory (pomidory należy sparzyć i usunąć pestki). Dodajemy pozostałe przyprawy i dusimy do miękkości. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Bitki wołowe po węgiersku

Składniki:
– rostbef wołowy – 800 g
– 2 papryki czerwone
bi15– papryka mielona (1 łyżka)
– ostra papryka (1 szczypta)
– Fix Gulasz węgierski
– mąka (3 łyżki)
– olej do smażenia
– 2 cebule
– koncentrat pomidorowy (2 łyżki)
Przygotowanie:
Wołowinę pokrój na mniejsze kawałki, każdy po 4-5 dag. Następnie rozbij tłuczkiem mięso na klasyczne bitki. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż bitki oprószone mąką. Cebulę pokrój w piórka, paprykę w paski i dodaj do mięsa. Smaż, aż się zeszkli. Dosyp paprykę w proszku, a po chwili smażenia dodaj koncentrat pomidorowy. Całość smaż przez 2-3 minuty. Fix wymieszaj z 600 ml wody i wlej na patelnię. Duś do momentu, gdy sos zgęstnieje. Podawaj z kaszą gryczaną.

zobacz również:

 

  1. Kotlety mielone – różne przepisy i pomysły na mięso mielone
  2. Kuchnia francuska – tradycyjne przepisy na dania
  3. Smaczne Kulinarne Inspiracje
  4. Dania z ziemniaków – różne przepisy