Smażony biały ser – przepis
Artykuł zewnętrzny
Sery to chyba najbardziej popularne produkty mleczne. Oczywiście jest ich wiele rodzajów ser żółty, biały, camembert, mozarella, feta po słodkie serki mascarpone, philadelphia… Dziś jednak chcę Wam pokazać jak w prosty sposób można zrobić samemu ser smażony. Mało tego, można do tego wykorzystać przeterminowany już biały ser. Może wydawać Wam się to dziwne, ale zaręczam, że ser jest zdrowy i naprawdę smaczny!
Biały ser smażony
Składniki:
– 1 kg przeterminowanego, zepsutego już białego sera,
– 2 żółtka,
– łyżeczka masła,
– czubata łyżeczka sody oczyszczonej,
– czubata łyżeczka soli
– łyżeczka kminku.
Ser rozgnieść widelcem. Na patelni stopić masło, dodać rozgnieciony ser. Stale mieszając, dusić chwile, dodać sodę oczyszczoną. Dusić na małym ogniu i mieszać, aż do uzyskania jednolitej, konsystencji. Należy jednak uważać, by ser się nie zagotował! Na koniec doprawić do smaku solą. Gdy ser zmieni kolor, nieco ściemnieje zdjąć z ognia i dodać surowe żółtka. Bardzo dokładnie wymieszać i przelać do naczynia, odstawić, by masa zastygła.