Miód – niezastąpiony zimą

21 stycznia 2016, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Miód – słodycz o właściwościach leczniczych ma cudowne właściwości. Przede wszystkim działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, zawiera enzymy, olejki eteryczne oraz witaminy A, B2, PP i C, z racji sporej ilości łatwoprzyswajalnych cukrów prostych stanowi potężną dawkę energii.

zz

Pamiętajmy, że w słodyczach, płatkach, ciastkach czy chlebie zazwyczaj jest obecny miód, ale w postaci przemysłowej lub miód sztuczny – nie ma on niestety właściwości zdrowotnych, jest jedynie źródłem energii.

Kupując miód w sklepie najlepiej szukać miodów pochodzących z jednego kraju np. z Polski. Mieszanka miodów np. „pochodzących z państw członkowskich UE lub spoza” to zazwyczaj podgrzewany miód pozbawiony właściwości leczniczych.

Po jakie miody sięgać?  Zależy od naszego stanu zdrowia:

Miód wielokwiatowy ma najmniej sprecyzowane właściwości, ale działa przeciwbakteryjne

Miód z mleczu właściwości oczyszczające, szczególnie dotyczy to wątroby i pęcherzyka żółciowego. Przypisuje się mu także działanie przeciwkaszlowe. Zawiera interferon, który powoduje wzrost odporności.

Miód gryczany zawiera rutynę wzmacniającą i oczyszczającą naczynia krwionośne – jest polecany zwłaszcza osobom starszym, szczególnie narażonym na schorzenia układu krwionośnego, np. miażdżycę.

Miód rzepakowy ma właściwości detoksacyjne, jest łagodny dla wątroby

Miód nawłociowy warto spożywać przy nadmiernym stresie i wyczerpaniu fizycznym organizmu, przy stanach zapalnych i zakażeniach dróg moczowych oraz w infekcjach górnych dróg oddechowych i dróg żółciowych.

Miód malinowy rzadko można spotkać, ale warto! Zawarte w tym miodzie kwasy tłuszczowe sprawiają, że miód ten polecany jako lek przeciwmiażdżycowy.

Miód akacjowy zawiera dużą ilość fruktozy, izoflawonów i glikozydów – zapobiega chorobom wrzodowym żołądka i dwunastnicy, wspomaga trawienie.

mmm

zobacz również:

 

  1. Miód na serce
  2. Miód – lekarstwo na stres i nie tylko
  3. Kosmetyczne właściwości miodu
  4. Dar pszczół – miód manuka