Miód – słodycz o właściwościach leczniczych ma cudowne właściwości. Przede wszystkim działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, zawiera enzymy, olejki eteryczne oraz witaminy A, B2, PP i C, z racji sporej ilości łatwoprzyswajalnych cukrów prostych stanowi potężną dawkę energii.
Pamiętajmy, że w słodyczach, płatkach, ciastkach czy chlebie zazwyczaj jest obecny miód, ale w postaci przemysłowej lub miód sztuczny – nie ma on niestety właściwości zdrowotnych, jest jedynie źródłem energii.
Kupując miód w sklepie najlepiej szukać miodów pochodzących z jednego kraju np. z Polski. Mieszanka miodów np. „pochodzących z państw członkowskich UE lub spoza” to zazwyczaj podgrzewany miód pozbawiony właściwości leczniczych.
Po jakie miody sięgać? Zależy od naszego stanu zdrowia:
Miód wielokwiatowy ma najmniej sprecyzowane właściwości, ale działa przeciwbakteryjne
Miód z mleczu właściwości oczyszczające, szczególnie dotyczy to wątroby i pęcherzyka żółciowego. Przypisuje się mu także działanie przeciwkaszlowe. Zawiera interferon, który powoduje wzrost odporności.
Miód gryczany zawiera rutynę wzmacniającą i oczyszczającą naczynia krwionośne – jest polecany zwłaszcza osobom starszym, szczególnie narażonym na schorzenia układu krwionośnego, np. miażdżycę.
Miód rzepakowy ma właściwości detoksacyjne, jest łagodny dla wątroby
Miód nawłociowy warto spożywać przy nadmiernym stresie i wyczerpaniu fizycznym organizmu, przy stanach zapalnych i zakażeniach dróg moczowych oraz w infekcjach górnych dróg oddechowych i dróg żółciowych.
Miód malinowy rzadko można spotkać, ale warto! Zawarte w tym miodzie kwasy tłuszczowe sprawiają, że miód ten polecany jako lek przeciwmiażdżycowy.
Miód akacjowy zawiera dużą ilość fruktozy, izoflawonów i glikozydów – zapobiega chorobom wrzodowym żołądka i dwunastnicy, wspomaga trawienie.
zobacz również:
- Miód na serce
- Miód – lekarstwo na stres i nie tylko
- Kosmetyczne właściwości miodu
- Dar pszczół – miód manuka