Tajskie warzywa z grilla

26 września 2013, dodał: milagro
Artykuł zewnętrzny

Grillowane warzywa z sosem tajskim

Składniki:

Sos tajski:

  • ½ łyżeczki startej skórki z limonki
  • ½ limonki
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1 szklanka liści świeżej bazylii
  • 1 łyżka tajskiego słodkiego sosu chili
  • 3 łyżki wody
  • 1/4 łyżeczki soli

Warzywa :

  • 4 pomidory, każdy przecięty na pół
  • 2 średnie żółte papryki, pokrojone na grube paski
  • 1/2 średni bakłażan, pocięty na plasterki
  • 1 duża cukinia, pocięta na plasterki
  • 1 duża cebula, pokrojona na 6 klinów
  • olej z oliwek sprayu
  • 1/4 łyżeczki soli

Przygotowanie:


Wymieszać 1/2 łyżeczki skórki i sok wyciśnięty z limonki (2 łyżki). W patelni, podsmażyć orzechy włoskie przez ok. 5 min., mieszając. W maszynce zmiksować orzechy, bazylię, chili, wodę, sok i skórkę z limonki oraz sól. Przechowywać w lodówce ok 1 dzień. Przygotować grill. Warzywa lekko skropić oliwą w spreyu. Pomidory i cukinię piec od 6 do 8 min., paprykę i cebulę 8 do 10 min., a bakłażana 10 do 12 min., przewracając raz. Zdjąć warzywa na talerz, oprószyć solą. Podawać z sosem tajskim.