Jak przetrwać na diecie podczas świąt?

22 grudnia 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Jak obniżyć cholesterol podczas świąt, gdy stół obfituje w tradycyjne potrawy, niekiedy tłuste i kaloryczne? Ważne by zachować zdrowy rozsądek i z umiarem skosztować to na co mamy ochotę.

33443656_l

Okres świąteczny nie należy do najłatwiejszych, zwłaszcza dla osób stosujących dietę. Niezależnie czy będzie to dieta odchudzająca czy niskocholesterolowa warto kontynuować jej podstawowe zalecenia, nawet podczas świątecznego biesiadowania. A dodatkowo wybierać ze stołu te produkty, które są zalecane w naszej diecie.

Zatem jak obniżyć cholesterol, utrzymać dietę i przyjemnie spędzić święta?

Jedz regularne

Istotne jest by kontynuować zalecenia zdrowej diety i spożywać posiłki o przybliżonych porach jak dotychczas. Spożycie posiłku przed wyjściem na spotkanie rodzinne jest też sposobem na zjedzenie mniejszych ilości. Nie stosuj całodniowych głodówek przez cały dzień, zwłaszcza przed kolacją wigilijną. Wówczas zjesz zachłannie duże porcje posiłków, najchętniej tłustych i wysokokalorycznych.

Wybieraj posiłki wskazane w diecie

Nie ma potrzeby informowania całej rodziny, że stosujesz dietę, prosząc o przygotowanie specjalnego menu. Wystarczy, że wybierając smakowitości ze stołu sięgniesz po te, które są wskazane w dotychczas stosowanych zaleceniach dietetycznych. Nie musisz rezygnować z tradycyjnych posiłków świątecznych, ale podawaj je bez zbędnych tłustych dodatków np. pierogi z wody bez okrasy. Podczas dłuższego biesiadowania głównym elementem każdego posiłku powinny być warzywa, gdyż błonnik w nich zawarty nasyci na dłużej i podczas odwiedzin u rodziny zjemy mniej.

Małe porcje na talerzu

Im mniejszy talerz wybierzesz, tym mniej zjesz!. Ponadto jeśli masz ochotę spróbować czegoś, co niekoniecznie jest wskazane w zasadach stosowanej diety, możesz nałożyć sobie na talerz niewielką ilość. Zjedzenie kilku przekąsek w krótkim czasie będzie stanowiło pełny posiłek, stąd warto zadbać o rozmiar porcji.

Nie przejadaj się.

Zachowanie umiaru, a przede wszystkim kierowanie się zasadą małych porcji, powinno wiązać się ze zjedzeniem takiej ilości jedzenia, po której odczujesz lekkie uczucie sytości. Jeśli po spotkaniu rodzinnym masz uczucie ciężkości na żołądku oznacza to, że porcja był za duża. W takiej sytuacji najlepiej wybrać się na długi spacer i zmniejszyć porcję kolejnego posiłku

Potrawy mniej kaloryczne

Posiłki mniej kaloryczne na świątecznym stole to z pewnością barszcz, lekka sałatka warzywna, kapusta z grzybami, pieczona lub duszona ryba – tych potraw możesz nałożyć sobie trochę więcej, ale oczywiście z umiarem. Pamiętaj, że zwykle bardziej kaloryczne są potrawy smażone, w panierce, z sosami, niż te gotowane czy duszone.

Zdrowe przekąski

Dla osób, które zastanawiają się jak obniżyć cholesterol podczas świąt, odpowiedź jest prosta – sięgać po produkty zawierające składniki pomocne w obniżaniu cholesterolu. Wśród nich wymienia się produkty wzbogacane w sterole roślinne, orzechy, bogate w kwasy omega- 3 oraz owoce suszone, zawierające znaczne ilości błonnika.