5 sposobów na zdrowsze i szczuplejsze Święta

14 grudnia 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Przez cały rok dbasz o sylwetkę? Ćwiczenia, zdrowa dieta, regularne posiłki? A tu Święta za pasem – czas pokus, kiedy szczególnie trudno odmówić sobie kolejnego kawałka sernika, porcji makówek, pysznych pierniczków, śledzika, karpika. Stop! Jak przetrwać Święta, by 27 grudnia nie obudzić się o kilka kilogramów cięższa? Przedstawiamy kilka sposobów na obniżenie kaloryczności świątecznych przysmaków, a jednocześnie zwiększenie ich wartości odżywczej. Świąteczne potrawy w wersji light, umiar i ruch na świeżym powietrzu – to recepta na utrzymanie wagi w ryzach.

49502042

Śledź w oleju rydzowym

Podczas Świąt Bożego Narodzenia na stołach w wielu polskich domach królują ryby – nie tylko podczas wigilijnej wieczerzy, ale także świątecznych śniadań i kolacji. Serwujemy ryby w różnej postaci – smażone, pieczone, w occie i oleju. Przygotowując śledzia w oleju warto sięgnąć po tradycyjne, staropolskie przepisy. Nasze prababki wiedziały co dobre. Śledź w oleju rydzowym to doskonała kompozycja smaku. Olej rydzowy to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i 6. Olej rydzowy tłoczony jest z rośliny zwanej lnianą ozimą, rydzem, rydzykiem lub lnicznikiem. Aromat oleju rewelacyjnie uzupełnia smak ryby. Musisz skosztować!

Syrop daktylowy zamiast cukru

Zastanawiasz się jak wyeliminować cukier z diety? Trudno będzie z niego całkowicie zrezygnować, przygotowując świąteczne smakołyki takie jak makówki czy pierniki. Możesz go jednak łatwo zastąpić innymi produktami, które poza słodyczą, wzbogacą przysmaki o wartości odżywcze. I tak nie tylko pustych kalorii, ale także witamin dostarczą miód bądź syrop daktylowy (bogate źródło witamin A,C B1, B2, PP, a także potasu, żelaza, fosforu, magnezu).

Zdrowe wypieki

Trudno wyobrazić sobie Święta bez wypieków – pysznego sernika, makowca, pierników czy mocno czekoladowego brownie. Sięgnij po ekologiczne produkty, które uczynią Twoje ciasta mniej kaloryczne i bogatsze w składniki odżywcze. Zamiast kakao dodaj do wypieków karob. Karob to naturalny produkt wytwarzany z nasion chlebowca świętojańskiego. To doskonały substytut kakao – znacznie bogatszy w składniki odżywcze, a także mnie kaloryczny. Zamiast popularnego proszku do pieczenia wybierz – kamień winny, w 100% naturalny, powstaje jako produkt uboczny w procesie fermentacji winnej. Ciasto pięknie wyrasta, a osoby cierpiące na nadkwasotę żołądka nie będą uskarżać się na zgagę. Zapomnij o cukrze wanilinowym, zamiast tego wypróbuj cukier waniliowy – produkt powstały na bazie sproszkowanej wanilii z dodatkiem cukru. Różnica w nazwie niewielka, a w smaku – kolosalna.

Mąka bezglutenowa

Starasz się unikać glutenu? Chcesz poczuć się lekko? Uniknąć wzdęć i dolegliwości żołądkowych? Ktoś z Twoich bliskich cierpi na nietolerancję glutenu bądź alergie pokarmowe? Przygotowując świąteczne potrawy wybierz mąkę bezglutenową – wybór jest ogromny – od uniwersalnych, poprzez orkiszowe, owsiane, żytnie, po oryginalne – np.: mąkę z topinamburu.

Duży wybór zdrowej żywności i produktów bezglutenowych znajdziesz na www.jemynaturalnie.pl

Ruch i umiar to podstawa!

Nic jednak nie wpływa tak dobrze na zachowanie szczupłej sylwetki, jak umiar i ruch na świeżym powietrzu. Staraj się jeść niewielkie porcje, a po obiedzie wybierz się na rodzinny spacer. Jeśli dopisze aura, może zorganizować rodzinna bitwę na śnieżki – dobry humor i turbo spalanie gwarantowane.