Hormony, które wydziela tarczyca decydują o kondycji całego organizmu. Lekarze sa zgodni, że przy chorobach tarczycy bardzo istotna jest nie tylko sama terapia ale tez właściwa dieta. Tarczyca jest położonym na wysokości krtani gruczołem produkującym i wydzielającym ważne hormony – trójjodotyroninę T3 i tyroksynę 74, których działanie polega na pobudzaniu przemiany materii, dzięki czemu wpływają one na dojrzewanie, nasz wzrost, czynność układu nerwowego i kostnego a także mięśni i układu krążenia. Do syntezy hormonów tarczycy a także prawidłowej czynności i budowy gruczołu tarczowego niezbędny jest jod, który pochodzi najczęściej z pożywienia. Organizm nasz potrzebuje przeciętnie około 160 gram jodu dziennie. Najlepszym jego źródłem są ryby morskie i owoce morza, ale znajdziemy go również w niektórych wodach mineralnych. Następstwem niedoboru jodu jest powiększony gruczoł tarczowy, który podczas rozrastania może dawać pacjentowi dolegliwości wynikające z ucisku na tchawicę i przełyk, trudności w oddychaniu i przełykaniu. Wole może powiększać się również na skutek spożywania znacznych ilości warzyw, hamujących wychwytywanie jodu przez tarczycę. Osoby, które spożywają dużo produktów wolotwórczych takich jak kapusta, kalafior, brukselka, brukiew, rzepa, fasola, groch, soja, orzeszki ziemne i gorczyca, powinny jak najszybciej dokonać zmian w swojej diecie. Pacjentom z niedoczynnością tarczycy dietetycy zalecają przede wszystkim postawić na białko i produkty zawierające witaminy E i C (oleje roślinne, zielone warzywa) i z grupy B (mięso, jaja, mleko) oraz wapń.
Białko powinno stanowić 15 % wszystkich spożywanych przez nas kalorii. Przy niedoczynności tarczycy trzeba zwiększyć podaż białka do poziomu 80-100 gram, co gwarantuje wysokie tempo przemian metabolicznych. Poza tym białko stymuluje produkcję hormonu wzrostu, odpowiedzialnego za spalanie tkanki tłuszczowej. Taka dawka białka wymaga wypijania przynajmniej 1,5 litra wody mineralnej dziennie, dla ochrony nerek. Chorzy, u których stwierdzono nadczynność tarczycy zaleca się dostarczać organizmowi więcej energii. W codziennym jadłospisie powinny znaleźć się produkty bardzo bogate w białko, zwłaszcza zwierzęce (mleko, twaróg, mięso, jaja, ryby), witaminę A, C , B1 i wapń.
Zobacz również:
- Co powinnaś wiedzieć o gruczołach
- Zdrowy sok z buraków
- Trucizny na talerzu
- Czy masz zdrowe jelita -test