Stek po włosku z sałatką chlebową
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
½ kg polędwicy wołowej (stek)
chleb francuski
olej czosnkowy
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
2 dojrzałe pomidory
mieszanka sałatkowa: szpinak, rukol i marchew lub 2 opakowania szpinaku,
1/2 szklanki plasterków cebuli
1/2 szklanki rozdrobnionego sera pleśniowego
1/2 szklanki oliwy z oliwek i octu
Przygotowanie:
Pokropić stek i chleb olejem czosnkowym, posypać solą i pieprzem. Stek grillować przez ok. 6 min. Położyć na desce do krojenia, przykryć luźno folią i pozwolić ostygnąć. Chleb grillować ok. 2 min., do otrzymania lekko chrupiących tostów. Chleb pokroić w grubą kostkę, a mięso w cienkie plasterki. Połączyć w misce z pozostałymi składnikami, delikatnie wymieszać.