Pieczony kurczak, wcześniej obtoczony w majonezie
Ćwiartki kurczaka (udka, skrzydełka, piersi) myjemy, a następnie doprawiamy solą, pieprzem, przyprawami do kurczaka (jak kto woli). Dodajemy obraną ze skórki i pokrojoną cebulę, dwa ząbki czosnku. Przyprawione części kurczaka zabezpieczamy folią i wstawiamy w misce do lodówki na noc.
Następnego dnia przygotowujemy kurczaka do pieczenia:
natłuszczamy blachę do pieczenia, każdą część kurczaka nasmarowujemy majonezem (zużycie – ok. pół słoiczka) i przekładamy na blachę.
Wstawiamy kurczaka do piekarnika z termoobiegiem, pieczemy w temp. ok. 160 stopni, ok. 90-100 minut.
Jeśli kurczak zbyt szybko zacznie się przypiekać, temperaturę piekarnika można nieco obniżyć o 10 stopni mniej albo mięso przykryć folią aluminiową.
Podajemy z ziemniaczkami i surówką sezonową. Pycha.