Udka kurczaka w ostrej panierce

14 kwietnia 2010, dodał: ANECIK1980
Artykuł zewnętrzny
  • bułka tarta – 7-8 łyżek
  • jajka – 2 szt
  • kostka bazylii Konorr – 1 szt
  • kostka czosnku Knorr – 1 szt
  • mąka krupczatka – 5 łyżek
  • ocet balsamiczny Aceto Balsamico Di Modena (lub inny) – 4-6 łyżeczek
  • papryka ostra – 3 łyżki
  • pieprz czarny – 1 do smaku
  • Przyprawa do kurczaka Knorr lub Kamis – 1 torebka
  • sól – 1 do smaku
  • udka z kurczaka – 8 szt
  • Przygotowanie

    Udka z kurczaka myjemy i dobrze osączamy z wody – najlepiej wytrzeć ręczniczkami kuchennymi. Udka obsypujemy solą, pieprzem, czosnkiem, bazylią, przyprawą do
    kurczaka. Na każde udko lejemy ok. 1/2 łyżeczki octu balsamicznego. Tak przyprawione udka wstawiamy przynajmniej na 2h do lodówki (najlepiej na
    noc).
    Przygotowujemy w 3 miseczkach:

    W 1 – mąkę krupczatkę mieszamy z ostrą papryką, w 2 – rozbijamy jajka, do 3 – wsypujemy bułkę tartą. udka kolejno: obtaczamy w mące z papryką, następnie w jajku a potem w bułce. Koniecznie w takiej kolejności. Obsmażamy udka na rumiano na oliwie z dodatkiem masła (ok. 2 łyżek masła ). Tak obsmażone kurczaki układamy na ruszcie grilla i grillujemy do miekkości.