Ryż kokosowy na pikantnie

13 kwietnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny


Wzorowałam się na kuchni hinduskiej .

Czas : 30 minut

Składniki :

¾ szklanki ryżu parabolicznego ( 1 torebka )

1 szklanka mleka kokosowego

2 szklanki bulionu drobiowego dość słonego( można zrobić z Bulionetki, kostki bulionowej lub użyć wywaru warzywnego jeśli danie ba być wegetariańskie )

2 łyżeczki pasty Sambal Oelek

1 łyżka masła ( najlepiej klarowane )

1 łyżka oleju ( użyłam z pestek winogron )

W garnku o grubym dnie rozgrzać olej z masłem i obsmażyć chwilę na nim ryż . Zalać bulionem + mleko kokosowe .Dodać Sambal Oelek . Dusić na małym gazie pod przykryciem aż ryż wchłonie cały płyn .Dobrze jest potem zawinąć garnek w koc i zostawić na 30 minut By zrobił się zupełnie sypki.( ale nie koniecznie , ryż jest zaraz smaczny – można też taki ryż odgrzać podlewając kilka łyżek wody i trzymać na małym gazie mieszając aż woda odparuje ).

Podałam do ,, Kurczaka gotowanego-kokosowego „

file1271170432