Ryż kokosowy na pikantnie
Wzorowałam się na kuchni hinduskiej .
Czas : 30 minut
Składniki :
¾ szklanki ryżu parabolicznego ( 1 torebka )
1 szklanka mleka kokosowego
2 szklanki bulionu drobiowego dość słonego( można zrobić z Bulionetki, kostki bulionowej lub użyć wywaru warzywnego jeśli danie ba być wegetariańskie )
2 łyżeczki pasty Sambal Oelek
1 łyżka masła ( najlepiej klarowane )
1 łyżka oleju ( użyłam z pestek winogron )
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej z masłem i obsmażyć chwilę na nim ryż . Zalać bulionem + mleko kokosowe .Dodać Sambal Oelek . Dusić na małym gazie pod przykryciem aż ryż wchłonie cały płyn .Dobrze jest potem zawinąć garnek w koc i zostawić na 30 minut By zrobił się zupełnie sypki.( ale nie koniecznie , ryż jest zaraz smaczny – można też taki ryż odgrzać podlewając kilka łyżek wody i trzymać na małym gazie mieszając aż woda odparuje ).
Podałam do ,, Kurczaka gotowanego-kokosowego „