Sałatka orzechowa z rumem
Artykuł zewnętrzny
mały ananas
1 pomarańcza
garść łuskanych orzechów włoskich
5 łyżeczek rumu
złote perełki Dr.Oetker’a
Przygotowanie:
– Przygotowujemy ananas: odkrawamy oba końce, następnie stawiamy owoc na desce i starannie obieramy ze skóry, kroimy na ćwiartki, a następnie wycinamy twardą część. Owoc kroimy następnie w ukośne plastry. Wrzucamy do miseczki.
– Z umytej i sparzonej pomarańczy odcinamy oba końce. Za pomocą giętkiego noża obieramy owoc ze skóry i białej błonki starannie, tak, aby móc następnie wykroić pomarańczowe „fileciki”. Owoc dodajemy do ananasa.
– Obrane włoskie orzechy dodajemy do sałatki. Skrapiamy rumem i dodajemy perełki złote.
Sałatka jest najlepsza po godzinie.