Placuszki z cukinii z sosem czosnkowym

16 lutego 2020, dodał: Myszka
Artykuł zewnętrzny

cukinia

Placki z cukinii – jedz na zdrowie!

Placki z cukinii są zdrowym daniem, gdyż cukinia składa się w 90% z wody, jest niskokaloryczna i lekkostrawna. Ponadto warzywo to zawiera również cenne pierwiastki: wapń, fosfor, żelazo, magnez oraz witaminy B1, B2, PP, C. W cukinii nie odkładają się metale ciężkie, a ponadto pozytywnie wpływa na trawienie. Warzywo to jest polecane przez dietetyków także dla małych dzieci.

cukinia 1

Składniki na placuszki:

    2 nieduże młode cukinie

    1 mała cebulacebula

   2 – 3  jajka

   1 łyżka jogurtu naturalnego

  6 łyżek mąki

  posiekany świeży koperek

  sól, pieprz

   Składniki na sos czosnkowy:

  2 łyżki jogurtu naturalnego

  2 łyżki majonezu

 2 ząbki czosnku

 sól

    Sposób wykonania:

Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posól i odstaw na około 15 miwykonanienut. Następnie cukinię wyciśnij, aby odlać nadmiar wody. Do miski wsyp cukinię, dodaj pokrojoną cebulę, jajka, mąkę, jogurt, koper i dokładnie wymieszaj. dopraw pieprzem i solą. Gdy ciasto będzie rzadkie dosyp mąki.

Na patelni rozgrzej olej lub oliwę z oliwek. Nalej po łyżce ciasta i smaż z obydwu stron na złoty kolor.

Podawaj polane sosem czosnkowym.

Sos czosnkowy:

W miseczce wymieszaj jogurt z majonezem, dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek. Posól do smaku.

Smacznego!

Zucchini or courgette sliced isolated on white, clipping path included

cukinia