Jagnięce szaszłyki

9 kwietnia 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
Jagnięce szaszłyki z sosem jogurtowym
Składniki:
Sos jogurtowy: 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/4 szklanki plus 2 łyżki stołowe kwaśnej śmietany
2 łyżki soku z limonki
1 ząbek czosnku
1/4 łyżeczki kminku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz
Szaszłyki: 2 kg chudego mięsa jagnięcego, pokrojone w grubą kostkę
1 łyżeczka mielonego kminku
sól i pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
1 mały bakłażan, pokrojony w grubą kostkę
1 czerwona i żółta papryka, pokrojona na kawałki
1/2 kg pomidorków koktajlowych
Przygotowanie:
Sos: wymieszać jogurt, śmietanę i sok z limonki w misce do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać czosnek, kminek i pietruszkę, doprawić solą i pieprzem. Podawać w temperaturze pokojowej.
Szaszłyki: Posypać jagnięcinę kminkiem, solą, pieprzem i pokropić olejem. Nabić mięso na 8 metalowych szpikulców do szaszłyków, na przemian z bakłażanem, paprykami i pomidorami. Pokropić szaszłykioliwą, doprawić solą i pieprzem. Grillować obracając, aż jagnięcina będzie  rumiana (od 12 do 15 min.). Podawać na ciepło.



FORUM - bieżące dyskusje

Odciski na palcach stóp
Im dłużej się naciska te same części stopy ,tym większe ryzyko odcisków....
Najdziwniejsze prace domowe Waszych…
Napisanie wiersza. No nie każde dziecko to materiał na poetę:)
Nocleg Rewa
Ceny i w domkach już oszalały, taniej i przyjemniej jest wyjechać za granicę, naprawdę....
Zazdrość o byłą partnerkę chłopaka…
Wiele dziewczyn jest zadrosnych, bo czują się niepewnie w związku, czyli facet...