Grillowana ośmiornica z ciecierzycą

9 kwietnia 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
Grillowana ośmiornica z ciecierzycą
Bulion składniki:
6 szklanek wody
2 szklanki octu
1 mała cebula pokrojona w ćwiartki
1 liść laurowy
2 łyżki czarnego pieprzu
1/2 cytryny
3 pocięte łodygi pietruszki
2 łyżki soli
Sałatka składniki:
1 mała i średnia ośmiornica, ugotowana w bulionie
1 szklanka gotowanej ciecierzycy
4 szklanki ugotowanej dzikiej rukoli
1 cebula
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka syropu z agawy i papryki
1/2 cytryny
4 łyżki oleju
natka pietruszki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wymieszać składniki bulionu w garnku i doprowadzić do wrzenia. Włożyć ośmiornicę, zmniejszyć ogień i gotować na  przez 15 min. (w zależności od wielkości). Wyjąć ośmiornicę i osuszyć. Stopić masło w rondelku i dodać cebulę. Doprawić solą i pieprzem. Dodać rosół i przykryć, gotować do miękkości i odparowania cieczy. Zdjąć pokrywę i dodać syrop z agawy. Wymieszać ciecierzycę z rukolą i papryką w misce i dodać skórkę z cytryny oraz vinaigrette. Położyć na półmisku. Ozdobić cebulą i pietruszką. Ośmiornicę skropić cytryną i oliwą, podzielić na kawałki i grillować przez ok. 5 min. Położyć na sałatce.