Udka z grillowaną kukurydzą
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1/4 szklanki majonezu i kwaśnej śmietany
3 łyżki octu z jabłek
1 łyżka i 1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
¼ główki poszatkowanej kapusty
3 udka kurczaka
3 łyżki oliwy z oliwek
1/4 łyżeczki soli i pieprzu
1/2 szklanki sosu barbecue
2-3 kolby kukurydzy
3 łyżki masła
¼ łyżeczki soli i pieprzu
Przygotowanie:
Kapustę wymieszać z majonezem, śmietaną, octem, cukrem, solą i pieprzem. Przechowywać w lodówce. Pokropić kurczaka oliwą, posypać solą i pieprzem. Grillować 30 do 40 min., obracając raz lub dwa razy. Pokropić mięso sosem i grillować jeszcze kilka minut. Podawać z sałatką i grillowaną kukurydzą. Kukurydza: Kolby kukurydzy bez oczyszczania z liści umyć pod zimną bieżącą wodą, osączyć. Pokropić delikatnie oliwą i grillować, obracając kilka razy, 15 do 20 min. Wymieszać 3 łyżki stopionego masła i 1/4 łyżeczki soli i pieprzu w małej misce. Podawać usuwając liście z kukurydzy i polewając masłem.
Kapustę wymieszać z majonezem, śmietaną, octem, cukrem, solą i pieprzem. Przechowywać w lodówce. Pokropić kurczaka oliwą, posypać solą i pieprzem. Grillować 30 do 40 min., obracając raz lub dwa razy. Pokropić mięso sosem i grillować jeszcze kilka minut. Podawać z sałatką i grillowaną kukurydzą. Kukurydza: Kolby kukurydzy bez oczyszczania z liści umyć pod zimną bieżącą wodą, osączyć. Pokropić delikatnie oliwą i grillować, obracając kilka razy, 15 do 20 min. Wymieszać 3 łyżki stopionego masła i 1/4 łyżeczki soli i pieprzu w małej misce. Podawać usuwając liście z kukurydzy i polewając masłem.