Zupa krem z cukinii

4 kwietnia 2018, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Kremowa zupa z młodej cukinii doprawiona curry. Można ją jeść na ciepło, letnio i zimno (w zależności od gustu i temperatury za oknem :-)

Składniki (na 4 talerze): 

  • 3 młode cukinie (umyte i pokrojone w kostkę)
  • 1 nieduży ziemniak (obrany i pokrojony w kostkę)
  • 1 ząbek czosnku
  • pół cebuli
  • 1 litr bulionu (może być z kostki)
  • sól, pieprz, curry
  • łyżeczka masła
  • opcjonalnie: starty parmezan lub ser feta, prażone pestki dyni lub słonecznika

Przygotowanie:

Posiekany czosnek i pokrojoną w talarki cebulę poddusić  na maśle przez ok. 5 minut. Do garnka z cebulą i czosnkiem dodać cukinie i ziemniaka. Zalać bulionem. Gotować przez ok. 15 min. Po tym czasie doprawić do smaku solą, pieprzem i curry. Zmiksować całość w blenderze. Zupę przed podaniem doprawić odrobiną śmietany (i koperkiem).

Smacznego!

_a_Zucchini-Soup-Recipe