Homar z grilla

7 kwietnia 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
Homar z grilla

Składniki:
4 homary
12 łyżek masła niesolonego
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1/3 kg kiełbasy
6 ząbków czosnku
1 3/4 szklanki bułki tartej
1/4 szklanki posiekanej świeżej pietruszki
3 łyżki szczypiorku
sok z 1 cytryny
sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
Rozgrzać oliwę z oliwek i masło w małej patelni na średnim ogniu. Usmażyć kiełbasę, dodać czosnek i smażyć jeszcze ok. 1 min. Wlać połowę masła i oleju do miski, dołożyć kiełbasę. Na patelnę włożyć bułkę tartą i smażyć podrzucając aż zrumieni się na złoty kolor. Wymieszać pietruszkę, szczypiorek z sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Spryskać homara mieszaniną masła i oleju, przyprawić solą i pieprzem. Grillować aż muszle zmieniają kolor na czerwony i mięso stanie się kruche (od 12 do 15 min.). Posypać natką pietruszki, podawać z cytryną i  masłem oraz bułką i szczypiorkiem.