Grillowane krewetki z porto
Artykuł zewnętrzny
Grillowane krewetki z porto
Składniki:
1 kg niegotowanych średnich krewetek (obrane)
6 plasterków szynki
4 szaszłyki (patyczki), namoczone w zimnej wodzie
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego białego pieprzu
2 łyżki jeżyn
2 łyżki drobno posiekanych listków mięty
3 łyżki soli morskiej
3 łyżki Porto
Przygotowanie:
Szynkę dokładnie owinąć wokół krewetek. Nabić krewetki przez ogon i najgrubszą część na patyczki. Posypać lekko solą i pieprzem. W małym rondelku, połączyć jeżyny, posiekaną miętę i porto. Gotować na średnim ogniu, przez 5 min. od zagotowania. Szaszłyk z krewetek grillować na dużym ogniu przez 1 min. z każdej strony. Podawać z sosem.