Czatni z sezamowym łososiem i ostrym sosem
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 4 filety z łososia
- 4 duże kawałki folii aluminiowej
- 4 cebule dymki pokrojone w słupki
- 12 łyżek stołowych sosu sojowego Kikkoman
Sos:
- 100 gram ziaren sezamu
- 1 łyżka stołowa pasty wasabi (opcjonalnie można użyć chrzanu lub musztardy angielskiej)
- 1 łyżka stołowa posiekanej pietruszki
Sposób przygotowania:
Nagrzać piekarnik do 180°C. Aby przygotować sos, należy zmieszać wszystkie składniki w misce. Każdy filet ułożyć osobno na folii aluminiowej. Folię zagiąć w taki sposób, aby utworzyła ścianki dookoła filetu. Rozprowadzić sos po filetach i rozrzucić kawałki cebuli dymki. Każdą porcję polać 3 łyżkami sosu sojowego Kikkoman i upewnić się, że ścianki szczelnie otaczają filet. Przed włożeniem do piekarnika złożyć folię i stworzyć zamkniętą kieszonkę. Piec przez 12 do 15 minut. Ostrożnie otworzyć kieszonki, pozwolić żeby wnętrze swobodnie odparowało. Podawać ze wszystkimi pieczonymi składnikami z kieszonki.