Grillowane krewetki z sałatką

2 kwietnia 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Grillowane krewetki z sałatką

Składniki:

16 średnich krewetek, obranych i oczyszczonych,
3 łyżeczki soku z limonki
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli morskiej
1/4 łyżeczki papryki
1 duży różowy grejpfrut
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 główka sałaty
1/2 szklanki rukoli
1 awokado, obrane i pokrojone w kostkę

Przygotowanie:

Wymieszać krewetki z 2 łyżeczkami soku z limonki, 1 łyżką oliwy z oliwek, 1/4 łyżeczki soli i papryką. Marynować ok. 15 min. Przygotować szaszłyki z krewetek i grillować ok. 1 min. z każdej strony. Obrać i oczyścić grejpfruta. Wycisnąć 3 łyżki soku. Wymieszać musztardę, 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę soku z limonki i sok grejpfrutowy. Dodać 3 łyżki oliwy z oliwek. Sosem polać liście sałaty i rukolę. Ułożyć krewetki, grejpfruta i awokado na liściach, pokropić sosem. Podawać na ciepło.