Dania jednogarnkowe – przepisy na rozgrzewające potrawy

12 kwietnia 2016, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Podczas  kwietniowej huśtawki pogodowej przyda się jakieś pyszne, nieskomplikowane danie. Idealnie sprawdzą się dania jednogarnkowe, które są pożywne, aromatyczne i działają rozgrzewająco. Oto kilka pomysłów…

 

danie jednogarnkowe!

 

Wiejska prażonka

Składniki:Wiejska prażonka!
-400 g kiełbasy np. zwyczajnej,
-400 g ziemniaków,
-czerwona papryka,
-200 g kapusty włoskiej,
-2 cebule,
-200 g pieczarek,
-ząbek czosnku,
-1 liść laurowy,
-po szczypcie: chilli, kminku, majeranku, tymianku, bazylii i kolendry,
-do smaku sól i pieprz,
-łyżka mąki,
-olej do smażenia.

Kiełbasę obrać, pokroić w półksiężyce. Podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę, smażyć ok. 5 min. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry, kapustę poszatkować. Dodać do kiełbasy. Podlać wodą. Dodać przyprawy, dusić ok. 40 min pod przykryciem, często mieszając, aby się nie przypaliło. Na koniec zaciągnąć mąką z odrobiną wody. Doprawić do smaku.

Północnoafrykański eintopf z dynią i ciecierzycą

Składniki na 6 porcji:
-2 łyżki oleju rzepakowego
-2 duże cebuleeintopf z dynią i ci.
-2 ząbki czosnku
-1 łodyga selera naciowego
-1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
-1 łyżeczka mielonej kurkumy
-1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
-1/2 łyżeczki mielonego imbiru
-100 g czerwonej soczewicy
-400 g ugotowanej ciecierzycy – może być z puszki
-500 g passaty pomidorowej
-1 duża garść świeżej natki pietruszki
-1 duży pęczek kolendry
-300 g dyni
-1,2 litra bulionu warzywnego
-1 liść laurowy
-50 g drobnego makaronu (orzo)
Cebulę i seler naciowy pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. W dużym garnku, na średnim ogniu rozgrzać olej, zeszklić cebule. Zmniejszyć ogień i wrzucić czosnek, seler naciowy i przyprawy. Stale mieszając podsmażać wszystko przez minutę, aż przyprawy zaczną pachnieć. Dodać przepłukaną soczewicę, ciecierzycę, passatę pomidorową, posiekaną natkę pietruszki i połowę kolendry. Gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Następnie do garnka wlać wodę i bulion, wrzucić listek laurowy i pokrojoną w kostkę dynię. Gotować 30 minut. Na koniec wsypać makaron i gotować jeszcze kilka minut, aż makaron będzie miękki. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać posypane kolendrą.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

Bigos po cygańskubigos po cygańsku

Składniki:
-1 kg mięsa mielonego + przyprawy i bułka
-1 kg pieczarek
-2 słoiki papryki konserwowej
-1/2 kg cebuli
-3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
-4-5 łyżeczek keczupu
-sól, pieprz, cukier
-1 łyżeczka mąki

Mięso mielone doprawiamy tak jak zawsze robimy kotlety mielone ( sól, pieprz, majeranek, czosnek, cebula, bułka tarta, rozmaryn, tymianek…). Z mięsa formujemy małe pulpeciki i podsmażamy. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju. Cebule kroimy w piórka, podsmażamy na złoty kolor. Do garnka wrzucamy pulpety, pieczarki, cebule, paprykę pokrojoną w paseczki, koncentrat, keczup. Podlewamy wodą i dusimy na małym ogniu około 15 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem jeśli smak będzie zbyt mało pomidorowy można dodać jeszcze keczupu. Na koniec posypujemy mąką, mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy.
Podajemy z chlebem.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/

Meksykańska zupa gulaszowagulaszowa!!

Składniki:
-1 kg mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, lub gotowe mięso gulaszowe),
-10 dużych ziemniaków,
-2 cebule,
-pęczek włoszczyzny (bez kapusty),
-czerwona papryka,
-2 łyżki masła lub margaryny,
-słoik sosu np. meksykańskiego (najlepiej domowego),
-łyżeczka ostrej papryki mielonej,
-słodka papryka mielona,
-łyżeczka przyprawy do gulaszu,
-sól, pieprz.
Przygotowanie
Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone w kostkę cebule. Dusić ok. 10 min, czasem mieszając. Obficie obsypać słodką papryką. Włoszczyznę obrać, umyć, pokroić w kostkę, następnie dodać do mięsa i cebuli. Zalać wodą, tak by wszystkie warzywa i mięso były przykryte. Gotować na małym ogniu przez ok. pół godz. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować do miękkości, czyli kolejne 20minut. Na koniec dodać sos i doprawić zupę do smaku.

Szybkie leczo z kabaczkaleczo z kabaczka

Składniki:
-3 młode, niewielkie kabaczki
-2 czerwone papryki
-1 cebula
-4 parówki
-2-3 łyżki oliwy
-1 marchew
-1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
-zielenina (liście pora, selera; natka pietruszki; koperek)
-przyprawy (sól, pieprz ziołowy, vegeta, maggi)
-ziele angielskie, liść laurowy

 

Parówki przekroić wzdłuż na pół i pokroić. Wymieszać wraz z cebulą pokrojoną w większą kostkę. Do garnka nalać oliwę i wsypać parówki z cebulą. Gdy się już podsmażą, dodajemy marchew startą na tarce wraz z pokrojoną „zieleniną”, listkiem i zielem angielskim. Dolewamy trochę wody, tak aby to wszystko się poddusiło. Następnie dodać paprykę, odczekać chwilę i dodać kabaczka (robię tak, ponieważ czasem jest tak, że papryka jest jeszcze twarda, a kabaczek się już rozgotowuje i nie wiadomo co robić; a tak sprawa załatwiona :>). Doprawiamy, dolewamy trochę wody lub nie. Gdy kabaczek już trochę zmięknie, dodajemy koncentrat. Czekamy aż się zagotuje i woda trochę odparuje. Podajemy z pieczywem.
Autor: http://kuchcikola.blogspot.com/

Rozgrzewający kociołek cygański

Składniki:
-800 g pokrojonego w grubą kostkę karczka wieprzowego
-100 g pokrojonego w kostkę wędzonego boczku
-2 pokrojone w kostkę cebulekociołek-cygański
-200 g pokrojonych w ćwiartki pieczarek
-2 ząbki pokrojonego w plastry czosnku
-100 g czerwonej papryki
-100 g ciętej, zielonej fasoli szparagowej
-50 g przecieru pomidorowego
-50 g ostrego ketchupu
-100 ml pikantnego soku pomidorowego
-100 ml bulionu
-50 ml oleju do smażenia
-100 ml czerwonego wina
-Ostra papryka, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, majeranek, kminek, sól

 

Pokrojoną karkówkę posypać solą i pieprzem, oprószyć papryką. W rondlu rozgrzać oliwę, obsmażyć boczek, włożyć pokrojoną karkówkę i obsmażyć na złoty kolor. Następnie dodać czosnek, cebulę, pieczarki i paprykę. Smażyć 10 minut, zalać bulionem i czerwonym winem. Dodać przyprawy, fasolę szparagową, przecier pomidorowy, ostry ketchup, pikantny sok pomidorowy i dusić do miękkości. Żeby mięso miało bardziej wyrazisty smak należy zamarynować je w przyprawach i ziołach na kilka godzin przed przygotowaniem.

Kociołek meksykański

Składniki:kociołek meksykański!

-80 dag kiełbasy np. zwyczajnej,
-1/2 kg mieszanego mięsa mielonego,
-2 cebule,
-3 ząbki czosnku,
-4 pomidory,
-4 marchewki,
-2 czerwone papryki,
-szczypta chilli,
-olej rzepakowy,
-puszka czerwonej fasoli,
-1/2 kg fasoli Jaś,
-sól, pieprz.

 

Fasolę Jaś zalać wodą i moczyć całą noc. Następnie gotować ją ok. 45 min na małym ogniu. Kiełbasę pokroić w kostkę, cebule w plasterki, podsmażyć. Wraz z powstałym tłuszczem dodać do fasoli. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w plasterki marchewkę. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę, czosnek posiekać, dodać do garnka. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 min. Na oleju podsmażyć na sypko mięso mielone, doprawić solą i pieprzem, dodać do reszty. Pomidory pokroić w kosteczkę, wrzucić do kociołka wraz z odsączoną i opłukaną czerwoną fasolą. Dusić ok. 5 min. Na koniec doprawić szczyptą chilli.

Gulasz węgierski z czarnym pieprzem

Składniki:gulasz z czarnym pieprzem
– 400 g udźca wołowego,
– 2 białe cebule,
– 0,5 łyżki czarnego pieprzu,
– Bulionetka do duszonych mięs Knorr,
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
– 200 g fasolki szparagowej,
– 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
– szczypta kminku

– łyżka smalcu
Mięso wołowe pokrój w kostkę. Posyp pieprzem i kminkiem. Obsmaż mięso z każdej ze stron na rozgrzanym oleju. Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę i wrzuć do smażonego mięsa. Na patelni rozgrzej smalec, dodaj słodką paprykę oraz koncentrat pomidorowy. Smaż przez chwilę i dolej 0,5 l ciepłej wody.  Całość duś do miękkości. Na koniec dodaj fasolkę i duś jeszcze przez kwadrans.

Tymiankowe curry z kurczakiem i kabaczkiem

Składniki:
-2-3 duże (podwójne) udka kurczaka ekotymiankowe curry
-ok. 250 g kabaczka pokrojonego w kostkę
-2 duże ziemniaki
-2 marchewki
-mała cebula
-kawałek czerwonej słodkiej papryki
-3 średnie pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
-2 ząbki czosnku
-1 łyżeczka proszku curry do zamarynowania kurczaka
-pół łyżeczki drobno posiekanej papryczki chili (bez pestek)
-kawałek kory cynamonu (ok. 3 cm)
-1 łyżka przyprawy do curry ( w składzie suszony imbir w płatkach, trawa cytrynowa, papryczka chili, kurkuma, płatki kokosowe, curry, ziarna kardamonu – ok. 3 ziarenka na taką porcję).
-olej do smażenia
-200 ml mleczka kokosowego
-sól
-świeży tymianek cytrynowy (4-6 gałązki)
-łyżka soku z cytryny
Z mięsa kurczaka zdejmujemy skórę, udka dzielimy na mniejsze części, smarujemy lekko oliwą, solimy i posypujemy curry, odstawiamy na co najmniej pół godziny aby mięso przeszło aromatem przyprawy. Kabaczka obieramy ze skórki, wydrążamy pestki (użyjemy tylko miąższu) i kroimy w 2 cm kostkę. Tak samo ziemniaki. Marchew kroimy wzdłuż i na talarki. Cebule kroimy w kostkę podobnej wielkości co warzywa, czosnek drobno siekamy. W średnim garnku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy przyprawę Royal, korę cynamonu, cebulę, czosnek i posiekane chili. Po chwili dorzucamy pozostałe warzywa i krótko obsmażamy, na koniec dodajemy pomidory i solimy. Zalewamy wszystko ok. szklanką wody (tak by przykryło je do połowy i chwilę dusimy). W międzyczasie smażymy kurczaka na rozgrzanej patelni aby się lekko zrumienił. Dorzucamy go do warzyw, zalewamy wszystko mleczkiem kokosowym tak by całość była przykryta płynem. Dodajemy gałązki tymianku. Dusimy pod przykryciem ok. 30 minut lub dłużej, tak by kurczak był miękki (mięso łatwo odejdzie od kości). Na koniec doprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy z aromatycznym ryżem.

Leczo

Składniki:
-1/2 kg pieczarek,
-4 ogórki kiszone,
-3 marchewki,
-1/2 kg mięsa mielonego,
-puszka groszku, Leczo!
-3 cebule,
-kawałek selera i pora,
-1/2 kg kiełbasy zwyczajnej,
-1/2 czerwonej papryki,
-przecier pomidorowy,
-sól morska z pieprzem,
-1/2 łyżeczki ostrej papryki,
-1/2 łyżeczki ognistej mieszanki przypraw,
-1/2 łyżeczki bazylii,
-1/2 łyżeczki oregano,
-1/2 łyżeczki tymianku,
-1 i 1/2 łyżeczki mąki.

 

Wszystkie warzywa obrać, pokroić w kosteczkę. Zalać ok. 3 l wody, doprawić solą morską z pieprzem, gotować do miękkości, około godziny. Grzyby obrać, pokroić w dość dużą kostkę. Obsmażyć na oleju. Cebulkę posiekać i zeszklić na oleju od smażenia grzybów. Kiełbasę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i podsmażyć. Mięso urobić, doprawić solą morską z pieprzem oraz ognistą mieszanką przypraw. Z mięsa formować małe klopsiki, obsmażyć na oleju ze wszystkich stron. Wszystko dodać do warzyw. Zagotować. Dodać przecier, zaciągnąć wodą z mąką, doprawić do smaku ziołami, ostrą papryką oraz ognistą mieszanką przypraw.

Ratatouile

Składniki:
-1 duży bakłażan rat
-1 łyżka soli
-80 dag pomidorów
-3/4 szklanki oliwy
-mała cukinia ok 30 dag
-malutka dynia zielona
-1 zielona papryka
-1,5 szklanki posiekanej cebuli
-czosnek, gałązka tymianku,
-natka pietruszki, bazylia, pieprz mielony

Sposób przygotowania :
Bakłażana ze skórką kroimy z kostkę, wkładamy do garnka posypujemy obficie solą. Pozostawiamy aż puści sok, który odlewamy. Cukinie kroimy w kostkę wraz z pomidorami. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę na którą wkładamy cukinię oraz pokrojoną dynię dodajemy do niej pomidorki z pokrojoną papryką, dolewamy odrobiną wody. Opłukanego bakłażana smażymy ok 7 min tak aby się nie przypalił i dodajemy do pozostałych warzyw. Do garnka dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (w zależności ile kto preferuje), oraz cebule tymianek i pietruszkę. Dusimy wszystko 15 min. Warzywa powinny być mięciutkie lecz sprężyste i nierozgotowane. Podajemy gorące ozdobione pietruszką oraz ziołami.

Fasolka po bretońsku

Składniki:fasolka po bretońsku!!
-1kg fasoli „Piękny Jaś”,
-200 g boczku wędzonego,
-1 kg kiełbasy np. zwyczajnej,
-2 duże marchewki,
-po kawałku pora i selera,
-3 cebule,
-koncentrat pomidorowy (mała puszka),
-4 łyżki pikantnego keczupu,
-sól, pieprz,
-łyżeczka przyprawa do fasolki po bretońsku,
-łyżeczka majeranku,
-olej do smażenia,
-1,5 łyżki mąki.
Przygotowanie
Fasolę moczyć przez 12 godz. W tej samej wodzie ją ugotować wraz z oczyszczonymi pokrojonymi w kostkę warzywami oraz pokrojonym w kostkę boczkiem. Gotować do miękkości czyli około 80minut. Kiełbasę pokroić również w kostkę i podsmażyć. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju. Gdy fasolę będzie miękka dodać kiełbasę oraz cebulę. Dodać koncentrat i keczup, dodać przyprawy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zaciągnąć mąką rozrobioną z odrobiną wodą (można to jednak pominąć).

Zupa Minestroneminestrone

Składniki:
– oliwa,
– kilka plasterków nietłustego wędzonego boczku,
– 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w krążki,
– 2 pokrojone w krążki marchewki,
– 100 g fasolki szparagowej, pokrojonej w kawałki,
– drobno posiekany ząbek czosnku,
– 1 czerwona cebula, drobno posiekana,
– 1 nieduży por,
– 2 puszki pomidorów (całych lub krojonych),
– pół młodej cukinii,
– puszka fasolki czerwonej lub białej,
– niepełna szklanka Międzybrodzkiego Makaronu 4-jajecznego Muszelka,
– natka pietruszki
– bazylia, tymianek, sól, pieprz, ostra papryka,
– starty parmezan
Rozgrzać oliwę w dużym rondlu, podsmażyć na niej boczek aż zacznie się przyrumieniać. Dodać do niego cebulę, czosnek, selera, pora i marchewkę oraz poddusić na niedużym ogniu przez kilka minut.
Do rondla dołożyć pozostałe warzywa – fasolkę szparagową, cukinię i pomidory – zalać całość 1,5 litra wody i gotować aż do miękkości warzyw, dodając wody w razie potrzeby. 10 minut przed końcem gotowania wrzucić makaron i odsączoną fasolkę z puszki.
Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią, tymiankiem i ostrą papryką.
Danie najlepiej podawać w miseczkach, posypane startym parmezanem, z dodatkiem natki pietruszki i pieczywem.

 

 zobacz również:

 

  1. Dania z ryby – różne pomysłowe przepisy
  2. Biała kiełbasa – pomysłowe dania i przepisy
  3. Pomysły na pyszne dania z kaszą: różne przepisy
  4. Wszystkie kulinarne inspiracje