Śledzie opiekane w zalewie wg Buni

31 marca 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Aromatyczne .Dla miłośników śledzi rarytas .

Czas : 30 minut + 3 dni w zalewie

Składniki :

  • 8 małych świeżych śledzi ( oczyszczonych – wypatroszonych – bez głów )
  • mąka
  • olej
  • sól
  • Pieprz mielony
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1 szklanka octu
  • 1,5 szklanki wody
  • Szczypta cukru
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki pokrojonej w drobną kosteczkę czerwonej papryki
  • 2 łyżki kaparów z zalewy ( dałam ,,polskie kapary zrobione z nasion nasturcji )

Śledzie umyć , osuszyć , posolić , posypać pieprzem .Oprószyć mąką . Obsmażyć na rumiano na dobrze rozgrzanym oleju. Odsączyć . Ułożyć w zamykanym pojemniku ( lepiej w płaskim bo w słoiku ryba może się przy wyjmowaniu połamać ).

Przygotować zalewę z octu, wody , sosu sojowego, szczypty soli, cukru, pieprzu , kaparów, liści laurowych , ziela angielskiego , gorczycy , pokrojonej w ,,piórka „ cebuli i papryki . Zagotować zalewę , ostudzić i zalać nią rybę . Zamknąć pojemnik i zostawić w lodówce na 3 dni.

Moc zalewy zależy od upodobania – można dać mniej octu, dosłodzić , doprawić mocniej pieprzem .

Podawać śledzie wyjęte z zalewy najlepiej z ciemnym pieczywem z masłem.

file1270019222