Napój z kwiatu bzu

30 marca 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Musujący napój z kwiatu dzikiego bzu

Pora wyrobu – pełnia kwitnienia, czerwic, lipiec

Składniki:

12 – 15 szt baldachów kwiatu bzu
50 – 70 dkg cukru
skórka i sok z 1 cytryny
2 łyżki octu winnego
4,5 l wody

Przygotowanie:

Kwiaty zbierać w pełni rozkwitu, w suche, słoneczne dni. Ułożyć w naczyniu o poj. min. 5 l. Wodę zagotować, dodać skórkę i sok z cytryny, ocet, rozpuścić cukier (ilość – wg upodobań). Dobrze ciepłą mieszaniną zalać kwiaty, odstawić na 24 godziny. Po tym czasie zlać, przecisnąć przez płótno, rozlać do sterylnych, szczelnie zamykanych naczyń. Przechowywać w chłodnym, ciemnym pomieszczeniu. Pełną jakość osiąga po 10 – 14 dniach.