przekąska wielkanocna
Artykuł zewnętrzny
1/2 szklanki śmietany ekologicznej
1/2 pęczka koperku
1 garść kaparów
4 małe ogórki korniszony
9 jajeczek przepiórczych
7 plastrów ekologicznej szynki staropolskiej
4 liście sałaty karbowanej
sok z cytryny, sól, pieprz, kurkuma
- kapary i koperek siekamy,
- ogórki kroimy w drobną kostkę
- pokrojone produkty łączymy ze śmietaną sokiem z połówki cytryny, solą i pieprzem, aż powstanie sos tatarski,
- jajeczka gotujemy 7 min, czekamy aż ostygną, obtłukujemy skorupki na jajkach uważając by nie odpadły,
- gotujemy jajeczka kolejne 7 min w wodzie z dodatkiem kurkumy,
- na talerzu rozkładamy sałatę,
- każdy plaster szynki smarujemy sosem tatarskim, zwijamy w rulony, układamy na sałacie,
- jajeczka obieramy, układamy na sałacie, między szynką,
- resztę sosu tatarskiego wylewamy na sałatę.