Złote jabłko czyli pomidor w pigułce

22 stycznia 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

 _C_zupa z bazylią

Skąd się wzięły pomidory na polskich stołach?

Pomidory trafiły do Europy w XVI wieku. Zostały przywiezione z Ameryki Południowej przez Krzysztofa Kolumba. Z języka Azteków pochodzi nazwa tego warzywa – tomat – przejęta przez wiele europejskich języków. Początkowo uważano je głównie za roślinę… ozdobną. Później zaczęto przygotowywać z nich sosy i przetwory. Do Polski pomidor trafił dzięki staraniom królowej Bony, która wszystkie włoskie nowości kulinarne wdrażała z powodzeniem do polskiej kuchni. Nazwa pomidor ma również włoskie korzenie – pomodoro – co oznacza – złote jabłko.

Dlaczego kochamy jeść pomidory?

Są uwielbiane w polskiej kuchni, nie tylko ze względu na wspaniały kolor i niepowtarzalny aromat ale również dlatego, że każdy wie jak bardzo są zdrowe i niezbędne w naszej codziennej diecie.

_C_putanesca
Pomidory mają mnóstwo witaminy C. Duży owoc (ok. 180 g) pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w 60 proc. Zawiera też sporo witaminy E (25 proc. dziennego zapotrzebowania) oraz beta-karotenu – silnych antyoksydantów, czyli bezcennych dla naszego zdrowia substancji neutralizujących szkodliwe wolne rodniki. W pomidorach obecne są witaminy z grupy B (działają korzystnie na układ nerwowy), w tym witamina PP (wpływa na metabolizm cukru i cholesterolu we krwi), a także witamina K (ma właściwości przeciwkrzepliwe). Pomidory to też bogactwo pierwiastków mineralnych. Jednym z najważniejszych jest potas, który dzięki swojemu działaniu moczopędnemu obniża ciśnienie krwi. Pomidory dostarczają również wapnia, magnezu, żelaza.

_C_tagiateli
Pomidor to warzywo młodości! Dzięki dużej zawartości antyoksydacyjnego likopenu, najsilniejszego naturalnego antyutleniacza warzywa te sprzyjają regeneracji naszej skóry oraz opóźniają procesy starzenia się komórek. Dziennie powinno się zjadać jednego pomidora lub talerz zupy pomidorowej bądź szklankę soku lub przecieru pomidorowego. Aby pomidor był najlepiej przyswajalny przez nasz organizm niezbędny jest do tego dodatek tłuszczu, koniecznie zdrowego (np. oliwa z oliwek).
Pomidor gości na naszych stołach przez cały rok i to w różnych formach: surowej – prosto z krzaczka – latem a w pozostałe pory roku w postaci przetworów: soków, przecierów, passat.

_C_pizzaiola steak

Pomidory z historią

Wszystkim smakoszom pomidorów godna polecenia jest marka Cirio, która od 150 lat dba o nieskazitelną jakość swoich produktów, rozpieszczając przy tym podniebienia swoich klientów.
Jej założyciel, Włoch, Francesco Cirio, handlował warzywami i owocami m.in. z Anglią, a w 1856 roku znalazł się w gronie pierwszych osób na świecie, którym zawdzięczamy udoskonalenie techniki apertyzacji – konserwacji, która rozwiązała problem szybkiego psucia się owoców i warzyw. W wieku 20 lat Francesco założył fabrykę Cirio w Turynie, która szybko podbiła europejski rynek żywności i stała się jedną z najbardziej popularnych marek we Włoszech. Od samego początku motorem rozwoju i sukcesu Cirio były badania poszukiwawcze i rozwojowe, a ich efektem – produkty o najwyższej jakości i doskonałym smaku.

_C_cirio1

Do produkcji pomidorów Cirio wykorzystywane są wyłącznie włoskie pomidory, zbierane w optymalnej fazie dojrzałości( czyli w porze słonecznego, włoskiego lata) i przetwarzane są zaraz tego samego dnia. Dzięki temu zawsze można liczyć na fantastyczny zapach i prawdziwie pomidorowy smak każdej potrawy.

Produkty, których każdy powinien spróbować to:
1. Passata Rustica Cirio – to wyjątkowy przecier o nieporównywalnej gęstej konsystencji. Jest tak gęsty, że możesz zaczerpnąć go za pomocą widelca. Pomidory przeznaczone do produkcji Przecieru pomidorowego są rozgrzewane i przecierane przez sito. Następnie przecier jest transportowany do urządzeń zagęszczających, po czym poddaje się go pasteryzacji, która gwarantuje odpowiednio długie przechowywanie produktu. Passata jest doskonałą bazą zarówno do sosów do makaronu, jak i zupy pomidorowej o bogatym smaku – tak lubianej przez Polaków!

2. Pomidory bez skóry Cirio – wywodzą się z tradycji i miłości do uprawy pomidorów. Dzięki temu stały się jednymi ze sztandarowych włoskich produktów spożywczych! Znajdziesz w nich całą naturalną mięsistość, a także smak najlepszych pomidorów. Zaraz po przekrojeniu wyczuwa się doskonałą konsystencję miąższu i pełny smak, który jest ich cechą wyróżniającą.

3. Pomidory w kawałkach Cirio – to wyjątkowy produkt o pełnej konsystencji i wyraźnym aromacie świeżo pokrojonego pomidora. Żywy i przyciągający smak powoduje, że każda potrawa staje się wyjątkowa. To pyszny i naturalny produkt przygotowany wyłącznie w 100% z włoskich pomidorów zebranych i zapakowanych w ciągu jednego dnia.

4. Przecier pomidorowy w kartoniku Cirio – to wyjątkowy produkt o delikatnej, gładkiej konsystencji. Do jego produkcji wykorzystywane są okrągłe pomidory, które pozbawia się skórki i przeciera przez sito o bardzo małych oczkach.
Pomidory Cirio pomagają szybko i smacznie przygotować dania dla całej rodziny.

_C_ciro

Szczególnie polecane przepisy:

Makaron sedani po sycylijsku

Składniki dla 5 osób:
450 g makaronu sedani rigati (prążkowana rurka),
1 butelka przecieru pomidorowego Passata Rustica 680 g Cirio
4 lub 5 filetów anchois
1 łyżka kaparów
150 g czarnych oliwek drylowanych
3 małe bakłażany
2 żółte papryki
bazylia
oliwa z oliwek extra vergine, pieprz, sól

Przygotowanie:
Paprykę przypiec na grillu, zdjąć skórkę i pokroić w paseczki. Bakłażany pokroić w kostkę, osolić i odstawić na 10 minut, aby straciły gorzki smak. Po upływie tego czasu wypłukać je i wysuszyć. Na rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki oliwy, dodać paprykę, anchois rozgniecione za pomocą widelca, oliwki, kapary, posiekaną bazylię i bakłażany. Smażyć na małym ogniu. Po kilku minutach dodać przecier pomidorowy, posolić, doprawić pieprzem, przykryć i kontynuować gotowanie na średnim ogniu do momentu, aż wszystkie warzywa będą ugotowane. W międzyczasie ugotować makaron, odcedzić i wymieszać z otrzymanym sosem.

_C_sedani po sycylijsku

Z Cirio znajdziesz najlepsze włoskie smaki i wspaniałą okazję do spędzenia czasu z najbliższymi.