Makaron a’la vodka

26 marca 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Makaron a’la vodka z pomidorami i bazylią

Składniki:

5 plastrów boczku, pokrojone na 1 cm kawałki
1/2 średniej cebuli (żółta), pokrojonej w kostkę
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki papryki
1/4 szklanki wódki
1 puszka suszonych pomidorów
½ kg makaronu penne
1/2 kubka śmietany
5 liści bazylii, posiekane
1/4 szklanki świeżego parmezanu
pieprz i sól koszerna

Przygotowanie:

Podsmażyć boczek, aż zbrązowieje, około 5 – 7 min. Wyjąć. Na tłuszcz z boczku włożyć cebulę, zmiażdżony czosnek i paprykę i smażyć, aż cebula zmięknie (około 5 min.). Wlać wódkę. Gotować 3 min. Dodać pomidory. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 20 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ugotować makaron zgodnie z instrukcją. Zahartować śmietanę i wlać do sosu. Dodać ugotowany makaron. Wymieszać. Dodać bazylię i parmezan. Przyprawić w razie potrzeby. Podawać z dużą ilością startego sera parmezan i papryką.