Przekąski i desery bez glutenu idealne dla małych łasuchów

18 grudnia 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Dzieci są jednymi z największych wielbicieli słodyczy. Rodziców, którzy obawiają się nadmiernego spożycia cukru przez swoje pociechy, uspokajamy: wcale nie trzeba całkowicie eliminować go z dziecięcego jadłospisu, nawet jeśli nasza pociecha cierpi na celiakię albo alergię na gluten. Warto jednak zadbać o to, aby desery i przekąski, jakie włączamy do diety, były nie tylko smaczne, ale także zdrowe i przygotowane zgodnie z zasadami diety bezglutenowej. Przedstawiamy sprawdzone przepisy!

gluten-1

„To prawda – deserowe menu dziecka z celiakią albo alergią na gluten musi zostać ze względów zdrowotnych mocno okrojone. Nie oznacza to jednak, że będzie się ono równać dla niego z całkowitym pożegnaniem ze słodyczami. Sprzymierzeńcami rodziców, którzy chcą zapewnić dziecku urozmaicony, słodki jadłospis są przede wszystkim świeże owoce. Warto też spróbować takich przekąsek jak popcorn domowej roboty albo kaszki czy chrupki kukurydziane posiadające oznaczenie gwarantujące, że produkt jest bezglutenowy” — mówi dietetyk Karolina Kozela z gabinetu Dobry Dietetyk.

 

Zdrowe bezglutenowe przekąski dla dzieci na szybko

Gluten free

Polskie sklepy są coraz lepiej wyposażone w produkty bezglutenowe, w tym także zdrowe przekąski i słodycze, odpowiednie dla osób z celiakią lub alergią na gluten. W ofercie punktów ze zdrową żywnością znajdziemy między innymi czekolady, batoniki zbożowe, słodkie bułeczki, paluszki, ciastka, muffiny czy wafelki – wszystkie całkowicie pozbawione glutenu. Osoby, które nigdy wcześniej nie miały pojęcia o diecie bezglutenowej, odkryją, że swoje odpowiedniki bez glutenu ma większość produktów znanych nam z półek popularnych supermarketów. Co ciekawe, wciąż stosunkowo niewielu producentów tych artykułów czyni wysiłki, aby skierować swoją ofertę specjalnie do dzieci. Są jednak wyjątki. -„Naszym głównym celem jest zapewnienie maluchom – nie tylko tym cierpiącym na alergię na gluten czy celiakię – przekąsek,  które będą zarówno zdrowe jak i smaczne. Produkty przeznaczone dla dzieci pozwalają małym celiakom poczuć, że wcale nie są gorsi od swoich nieprzestrzegających diety bezglutenowej rówieśników. Nasze chrupki i pałeczki nie bez powodu sygnowane są budzącą sympatię postacią rysunkową. Atrakcyjna otoczka wokół takiej żywności pomaga zachęcić do jej spożywania nie tylko dzieci z alergią czy nie tolerujące glutenu, ale także ich kolegów i koleżanki, którzy po prostu szukają pysznej przekąski” – mówi Anna Drobnik, specjalista ds. jakości z firmy TBM Snacks produkującej bezglutenowe Tygryski.

Pyszne bezglutenowe desery dla dzieci

Coraz większa dostępność produktów zawierających zboża bez glutenu takie jak na przykład gotowe bezglutenowe mieszanki mączne z charakterystycznym znakiem przekreślonego kłosa sprawia, że dla dzieci można również piec samemu. Możliwości przyrządzenia smacznych deserów jest naprawdę wiele, a większość z nich od standardowych różni jedynie rodzaj mąki.

 

Poniżej przedstawiamy kilka inspiracji!

17-10 Banana muffins - Finished

Smaczny i prosty w przygotowaniu jest przepis na ciasto jogurtowe z chrupkami kukurydzianymi. Wystarczy zmiksować 4 jajka, 200 ml oleju, łyżeczkę aromatu waniliowego, kubeczek cukru i kubeczek jogurtu naturalnego, pół łyżeczki sody oczyszczonej i 3 kubeczki mąki bezglutenowej (składniki można odmierzać umytym kubkiem po jogurcie). Ciasto przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a na końcu obficie posypujemy chrupkami kukurydzianymi – zwykłymi lub smakowymi. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Aby z kolei podać swojej pociesze pyszne muffinki, wystarczy zmiksować na gładką masę 1 jajko, 1,5 łyżki sody oczyszczonej, 80 g cukru trzcinowego, 2 banany i 100 g mąki bezglutenowej, a następnie wlać ją do foremek, pamiętając, aby ciasto zajęło 3/4 wysokości. Potem tylko 30 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni i… znów deser gotowy!

Równie łatwe, choć nieco bardziej pracochłonne, jest przyrządzenie ciasta drożdżowego. Potrzebujemy szczyptę soli, 15 dag drożdży, 250 g masła, aromat, 2 szklanki cukru, 2 szklanki mleka, 8 jajek, łyżkę gumy guar i 1 kilogram mąki bezglutenowej. Do drożdży dodajemy ciepłe mleko i łyżkę cukru. Całość odstawiamy. W międzyczasie ucieramy jajka z cukrem do momentu, aż zrobią się białe. Do wyrośniętych drożdży dodajemy jajka z cukrem i mieszamy. Następnie do masy wlewamy rozpuszczone masło, a potem stopniowo dosypujemy mąkę. Miksujemy, aby ją napowietrzyć, po czym dodajemy aromat oraz dużą szczyptę soli. Przekładamy do formy i czekamy, aż ciasto urośnie. Kiedy jego objętość będzie o połowę większa, nastawiamy temperaturę na 170 stopni i pieczemy od 30 do 45 minut. Możliwości podawania tego ciasta jest wiele – świetnie smakuje z owocami, czekoladą czy bezglutenową bitą śmietaną. Można też uformować z niego drożdżówki, rogaliki, słodkie bułeczki czy ciastka.

Dobrym pomysłem na zdrowy deser dla dziecka jest też chleb bananowy z orzechami, o ile nasza pociecha nie ma alergii na orzechy. Do jego przygotowania wystarczą 2 szklanki mąki bezglutenowej, 3 jajka, 2 banany, 1 szklanka cukru trzcinowego, 125 dag masła, 2 łyżki bezglutenowego proszku do pieczenia, łyżeczka soli i pół szklanki orzechów włoskich. Jajka, cukier, masło i rozgniecione banany należy najpierw zmiksować, a potem dodać do nich mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i jeszcze raz ubić na gładką masę. Potem tylko wrzucamy siekane orzechy włoskie i mieszamy je. Całość pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!