Dieta wiosenna z nowalijkami

30 maja 2019, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Dieta wiosenna zwana inaczej nowalijkową to bardzo przyjemna i kolorowa dieta wykorzystująca nowalijki, owoce i warzywa. To właśnie w tym okresie na przełomie maja i czerwca na straganach możemy znaleźć mnóstwo młodych warzyw takich jak: ziemniaki, kapustę, kalarepkę, sałatę, rzodkiewki, z których przygotowujemy pyszne dania. Nie brakuje też naszych ukochanym truskawek, z których najczęściej robimy smoothie i koktajle. Taka dieta pozwala na eliminację mięsa w naszym pożywieniu, oczyszcza i dodaje witalności. Najważniejsze jednak, aby warzywa kupować z dobrego źródła, lub jeśli to możliwe wyhodować je we własnym zakresie. Powszechna opinia, że nowalijki zawierają sporo pestycydów czasem ma rację bytu…

ryba

Dieta ta bazuje głównie na zdrowych (!) nowalijkach, a skomponowane w niej posiłki są lekkie i bogate w minerały (głównie żelazo i potas). Oprócz witamin (C, z grupy B, E) młode warzywa i owoce mają dużo błonnika regulującego „uśpioną” zimą przemianę materii. Dieta wiosenna pozwala stracić około 1 kg tygodniowo, a dodatkowo dodaje sił i energii.

Dieta wiosenna bazuje przede wszystkim na nowalijkach i warzywach, jak: rzodkiewka, szczypiorek, sałata zielona, ogórki świeże, pomidory, papryka, kiełki, koperek, seler, młode buraczki, natka pietruszki, cykoria, kalafior, kalarepka, cebulka. Do jadłospisu dołączane są też niektóre owoce, a także niezbędna jest oliwa z oliwy, lekki nabiał, drób, ryby, ciemne pieczywo, ryż. W wiosennym jadłospisie nie powinno zabraknąć pełnoziarnistych produktów zbożowych, roślin strączkowych, podrobów, soi, pomidorów, ziemniaków i orzechów.
http://img.webmd.com/dtmcms/live/webmd/consumer_assets/site_images/articles/health_tools/tomato_ways_slideshow/age_rf_photo_of_gazpacho.jpg
Oprócz 5 posiłków należy wypijać dziennie 1,5-2 l wody mineralnej niegazowanej lub herbaty ziołowej, owocowej. Z menu wykluczamy tłuszcze zwierzęce, wieprzowinę, tłuste wędliny i cukier, a także produkty przetwarzane – produkty z torebek i puszek. Chude mięso powinno być pieczone w folii aluminiowej lub grillowane. Nasz organizm potrzebuje energii, a jego źródłem są tłuszcze obecne w mięsie, rybach.
dieta
Spożywanie ich trzy razy w tygodniu w zupełności wystarczy, aby pokryć zapotrzebowanie na żelazo i białko. Regularne spożywanie ryb, przynajmniej raz w tygodniu, jest szczególnie polecane ze względu na zawarte w nich wysokowartościowe białka, wielokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe (Omega 3) oraz witaminy D oraz B12. Poza tym ryby morskie zawierają cenny dla zdrowia jod. Należy unikać cukrów prostych i tłuszczów zwierzęcych, a węglowodany i białko spożywać w proporcjach 2:1. Zbawienne okaże się również ograniczenie spożycia soli, zwrócenie uwagi na spożywanie większej ilości błonnika oraz zwiększenie produktów jedzonych na surowo, ponieważ podczas gotowania wiele substancji traci wartości odżywcze.
Dieta wiosenna powinna trwać: 7 do 21 dni (dłużej tylko pod opieką lekarza lub dietetyka). Polecana jest wszystkim dorosłym, zdrowym osobom. Niewskazana natomiast dla dorastającej młodzieży, kobiet ciężarnych i karmiących. Podstawowe zasady diety sprowadzają się do 5 posiłków na dzień (ok. 1300 -1500 kalorii dziennie), w zależności od prowadzonego trybu życia, kolorowo, na wesoło i przyjemnie. Jeśli potrawy przegotowywać będziemy głównie z warzyw, owoców i chudego mięsa oraz nabiału nie będzie tu potrzebna tabela kaloryczna, ani indeks glikemiczny, gdyż takie potrawy nigdy nie są zbyt kaloryczne.
SPRING6

PRZYKŁADOWE MOŻLIWOŚCI MENU:

I śniadania:


1. Bułkę grahamkę przekroić na pół, posmarować białym serkiem light, 3 plasterki szynki drobiowej, cztery małe ogóreczki korniszony, pomidor i kilka listków sałaty.
2. Dwie kromki średnie chleba pełnoziarnistego posmarować jednym trójkącikiem serka topionego light, pół małej czerwonej papryki pokroić w paseczki, pomidor, posypać wszystko pokrojonym szczypiorkiem lub młodziutką cebulką.
3. Wymieszać w misce 2/3 szklanki jogurtu bez cukru, garść musli tropikalnego, wkroić pół banana, kilka sztuk winogron oraz dosypać łyżeczkę łuskanego słonecznika.
4. Trzy listki cykorii, pół papryki, zielenina typu szczypiorek, natka pietruszki, młoda cebulka, mała kalarepka, przyprawy i serek biały light. Wszystko razem pokroić i zmieszać i położyć na przekrojonej grahamce.
5. Grahamka, jajo na twardo, pomidory, szczypiorek, dwa plasterki polędwicy, młoda sałata, trzy listki, jeden plasterek sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu. Grahamkę należy przekroić nie na pół tylko na kilka małych kanapeczek, położyć na nich wyżej wymienione składniki i doprawić pieprzem ziołowym.
6. Jogurt light wymieszać z jednym plastrem ananasa, łyżką rodzynek, małą łyżeczką nasion sezamu i dwoma suszonymi morelami. Do tego jedna kromeczka ciemnego pieczywa z suszoną śliwką.
7. Pasta z jaja, kilku rzodkiewek skrojonych w kostkę, żółtej małej papryki i świeżego ogórka. Doprawiona zieleniną wspaniale pasuje na bulkę grahamkę.

II śniadania:


1. Pół opakowania serka ziarnistego zmieszać z garścią pokrojonej natki pietruszki i kilkoma rzodkiewkami. Pastę podawać zakręcona w rulony ze świeżej zielonej sałaty.
2. Szklanka maślanki, mały banan.
3. Dwa małe pomidory pokroić w kostkę, dodać pokrojoną w kostkę paprykę (pół), kilka rzodkiewek i garść szczypioru lub młodej cebulki. Wszystko zalać szklanką kefiru.
4. Jedna czwarta melona, mały jogurt pitny bez cukru.
5. Jeden jogurcik z nasionami zbóż, jabłko.
6. Dwie marchewki posypać cynamonem i zapiec kilkanaście minut w wysokiej temperaturze.
7. Seler naciowy pokroić w kostkę, dodać łyżkę kukurydzy, świeży zielony ogórek, rzodkiewkę, można polać jogurtem naturalnym.
spring3

Obiady:

1. Zupa z młodych warzyw. Do rondla z wrzącą wodą wrzucamy kostkę rosołową, pokrojoną marchewkę, małą pietruszkę, troszkę selera, 1/3 skrojonego pora, kilka różyczek brokułów, kilka różyczek kalafiora, dwie łyżki zielonego groszku, szczyptę soli i pieprzu lub innej przyprawy zup. Dodajemy makaron (najlepiej świderki), a na koniec dodajemy skrojony koperek.
2. Ugotować jeden mały filet z kurczaka. Podawać wraz z gotowanymi brokułami, marchewką i skrojonym dużym pomidorem. Całość na talerzu obficie posypać pokrojonym szczypiorkiem. Udekorować rzodkiewką i listkami cykorii.
3. Gotowana lub pieczona ryba (filet), do tego pół saszetki kaszy gryczanej gotowanej z łyżką oliwy z oliwek i ogromna porcja surówki ze świeżej kapusty, z marchewką i jabłkiem. Podawać z plastrem ananasa.
4. Pół saszetki gotowanego brązowego ryżu z warzywami i pieczony bądź gotowany filet z piersi kurczaka, posypane szczypiorkiem i podawane z zielonym świeżym ogórkiem.
5. Spaghetti z kurczakiem posypane szczypiorkiem i surówką z białej kapusty.
6. Pieczona ryba (jeden filet), młody szpinak i kalafior gotowane wraz z dodatkiem oliwy z oliwek, rzodkiewki, pomidory i natka pietruszki. Jeden średni ziemniak.

Podwieczorki:

1. Małe jabłko pokroić w kostkę i zalać szklanką ciepłego kisielu.
2. Koktajl z kefiru i truskawek.
3. Twarożek light (małe opakowanie) z ½ łyżeczką cynamonu i płaską łyżką płatków migdałowych.
4. Jedno duże jabłko.
5. Średni banan.
6. Trzy mandarynki.

Kolacje:

1. Filet z piersi kurczaka pokropiony kilkoma kroplami sosu sojowego, duży pomidor.
2. Ugotowane cztery ziemniaki, pół łyżeczki masła, szczypta soli, koperek, szklanka kefiru. Ziemniaki najlepiej ugotować w mundurkach.
3. Dwie kromki chlebka ryżowego posmarować serkiem light, położyć rzodkiewkę i liście sałaty. Jedna gruszka.
4. Kromka ciemnego pieczywa z wędzona rybą, zielonym ogórkiem, sałatą i rzodkiewką.
5. Surówka z białej kapusty, marchewki, oliwy z oliwek. Jabłko.
6. Dwa plastry chudej wędliny, plaster żółtego sera, sałata zielona, opakowanie serka ziarnistego.
7. Młode buraczki gotowane i pokrojone w plasterki wraz z jedną małą papryką i pół opakowania fasolki białej konserwowej. Dodać oliwy z oliwek, kilka kropel. Smakuje ze świeżym ogórkiem.
spring4

PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS:


I śniadanie:


1. 35 g płatków jęczmiennych na mleku 0,5% (1 szklanka), 100 ml (pół szklanki) soku z czarnej porzeczki rozcieńczonego wodą (274 kcal).
2. Omlet z 2 jajek z dżemem truskawkowym niskosłodzonym (25 g), bawarka bez cukru (285 kcal).
3. Kanapka z 1 kromki chleba sitkowego (25 g) z łyżeczką margaryny, plasterkiem sera żółtego gouda (30 g), rzodkiewkami (100 g), łyżką koperku, winogrona (100 g), herbata bez cukru z cytryną (263 kcal).
4. 35 g muesli z owocami suszonymi ze szklanką mleka 0,5% (250 ml), 150 ml soku jabłkowego rozcieńczonego wodą (274 kcal).

II śniadanie:


1. 100 g twarożku ziarnistego ze 100g rzodkiewek, herbata bez cukru (115 kcal).
2. Jogurt wiśniowy (1 pojemnik 150 ml) z otrębami pszennymi (1 łyżka) (96 kcal).
3. Koktajl ze 150 g truskawek i szklanki (200 ml) maślanki 0,5% (116 kcal).
4. 1 kromka chleba chrupkiego żytniego z białym serem chudym (50 g) i łyżką koperku, sok pomidorowy (200 ml) (116 kcal).

Obiad:


1. 350 ml chłodnika z boćwiną i 200 g ziemniaków, herbata zielona bez cukru (443 kcal).
2. 250 ml rosołu z makaronem nitki, 150 g kurzej piersi z rosołu bez skóry, 100 g ziemniaków, 200 g gotowanej marchewki z groszkiem, herbata owocowa bez cukru (470 kcal).
3. 200 ml zupy jarzynowej, 150 g mięsa wołowego w sosie koperkowym, 40 g kaszy gryczanej (suchej), 100 g fasolki szparagowej gotowanej, herbata zielona bez cukru (477 kcal).
4. 300 ml zupy kremu z selera naciowego, udko pieczone z kurczaka bez skóry (100 g), 100 g ziemniaków gotowanych, 200 g buraczków gotowanych, herbata bez cukru (445 kcal).

Podwieczorek:


1. 1 pomarańcza (około 150 g) (66 kcal).
2. 1 jabłko (46 kcal).
3. Pół grejpfruta (około 150 g) (54 kcal).
4. Szklanka kompotu ze słodzikiem (150 kcal).

Kolacja:


1. Kanapka z chleba graham (25g) z łyżeczką margaryny, szynką wiejską (30 g), pomidorem (100 g), liściem sałaty, bawarka bez cukru, grejpfrut (100 g) (224 kcal).
2. 1 kromka chleba razowego (25 g) z łyżeczką margaryny, z 2 cienkimi plasterkami kiełbasy krakowskiej, pomidorem (100 g) i łyżką szczypiorku, bawarka bez cukru (213 kcal).
3. 150 g pierogów leniwych polanych jogurtem naturalnym bez cukru, herbata owocowa bez cukru (225 kcal).
4. Zapiekanka z ryżu brązowego (40g suchego) i jabłka, herbata owocowa bez cukru (221 kcal).
SPRING7

PRZYKŁADOWE PRZEPISY:

 

chlodnik

Chłodnik z boćwiną

Składniki: 30 g włoszczyzny bez kapusty, 100 g boćwiny, 250 ml (1 szklanka) mleka 0,5%, 50 ml śmietany 18%, 50 g ogórka zielonego, 10 g koperku, 10 g szczypiorku, 1 jajko, 1 łyżeczka cukru, woda.
Przygotowanie: Włoszczyznę umyć, obrać i zetrzeć na tarce, ugotować. Boćwinę dokładnie umyć pod bieżąca wodą, pokroić w paski, ugotować. Ogórek zetrzeć na tarce. Jajko ugotować na twardo. Wszystkie składniki połączyć, dodać śmietanę, koper i szczypiorek; podawać schłodzony.

Zupa krem z selera naciowego

krem z selera

Składniki: 250 g selera naciowego, 100 ml (pół szklanki) bulionu warzywnego, 1/4 małego pomidora, 50 ml jogurtu naturalnego bez cukru, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, sól, pieprz.
Przygotowanie: Selera i pomidora umyć. Selera drobno posiekać, wrzucić do gotującego się bulionu i gotować ok. 15 min. Z ugotowanego selera odłożyć 1 łyżkę, resztę zmiksować. Dodać jogurt i zagotować, zagęścić mąką ziemniaczaną i zagotować jeszcze raz. Następnie dodać sól i pieprz i odłożoną łyżkę selera. Zupę podać z ćwiartką pomidora.

Spaghetti

 

spaghetti

Składniki: 1 pierś z kurczaka, 5 pomidorów, czosnek, oliwa z oliwek, 3 pieczarki, pół czerwonej papryki, makaron pełnoziarnisty, szczypiorek.
Przygotowanie: Ugotowane mięso z kurczaka pokroić kostkę. Świeże pomidory pokroić i usmażyć wraz z trzema zgniecionymi piórkami czosnku i łyżką oliwy z oliwek. Do tego dodać skrojone i wcześniej podsmażone pieczarki i kilka chudych paseczków czerwonej papryki. Ugotować szklankę makaronu pełnoziarnistego. Podawać posypane szczypiorkiem i surówką z białej kapusty.

Ryż z warzywami i kurczakiem

ryz

Składniki: filet z kurczaka, 1 marchewka, 1/2 szklanki brązowego ryżu, oliwa z oliwek, brokuły (2-3 gałązki), szczypiorek.
Przygotowanie: Do ryżu dodać łyżkę oliwy z oliwek, jedną pokrojoną w kostkę ugotowaną marchewkę i brokuły. Na ryż położyć filet z kurczaka. Wszystko włożyć do żaroodpornego naczynia (można opcjonalnie przykryć jednym plastrem dużym sera żółtego) i zapiec. Na talerzu posypać szczypiorkiem i podawać z zielonym świeżym ogórkiem pokrojonym wzdłuż.
Stosowanie efektywnej diety możliwe jest tylko wtedy, gdy stosujemy ją sumiennie i z rozwagą. Nagła zmiana nawyków żywieniowych nie przyniesie efektów- wręcz może przysporzyć nam kłopotów. Nasz organizm stopniowo przyzwyczaja się do zmian żywieniowych, a czas którego potrzebuje do osiągnięcia ponownej równowagi u każdego jest inny. Pierwsze efekty będą więc widoczne dopiero po kilku tygodniach, a cała dieta to proces wymagający czasu. Dlatego uzbrojenie się w cierpliwość jest konieczne i tylko to jest gwarancją jej powodzenia.