bezglutenowa, dietetyczna szarlotka z kruszonką

29 listopada 2014, dodał: Barbara lzielona
Artykuł zewnętrzny

Hej, dziś z racji soboty narobię Wam smaku na ciasto. Jeśli chcecie zdrowo żyć, schudnąć, nie znaczy, że macie sobie odmawiać pysznego jedzenia.
Zapraszam na przepis, wykonanie krok po kroku: szarlotka bez glutenu z kruszonką .
Jak najbardziej dietetyczna.

Składniki na ciasto:
(27×21 mała blaszka)

1 i pół szklanki mąki jaglanej, 1/4 szklanki ksylitolu, pół szklanki mleka (napoju) ryżowego (lub kokosowego), 1 jajko , pół łyżeczki sody, sól himalajska (szczypta)

Składniki na kruszonkę:

3/4 szklanki mąki jaglanej, 1/4 szklanki Ksylitolu, 3-4 łyżki oleju kokosowego

Nadzienie:

3-4 średnie jabłka złote renety

1 łyżka cynamonu.

Wykonanie:
Składniki ciasta zarobić łyżką, wyłożyć na blaszkę o wymiarach 27×21

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce , wyłożyć na ciasto, posypać cynamonem.

Wykonanie kruszonki: olej kokosowy lekko podgrzać do płynnej konsystencji, mąkę i cukier połączyć i wlać powoli olej, mieszać do wytworzenia grudek kruszonki. Wysypać na jabłka. Wstawić do piekarnika na 35 minut (180 stopni góra-dół).

I gotowe.

Ciasto wyjąć z formy i kroić gdy lekko przestygnie. Smacznego!