Łosoś po marokańsku

13 lutego 2017, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

0,5 kg pomidorówsal2a
3/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki mielonej kolendry
1/4 łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka skórki z pomarańczy
1/4 szklanki soku pomarańczowego
1 łyżeczka świeżego soku z cytryny
1/4 szklanki posiekanej zielonej oliwki
filety z łososia
1/8 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżka oliwy z oliwek
1 mała czerwona cebula
1 łyżka posiekanej mięty
gotowane kuskus

Przygotowanie:

Wymieszać pomidory z solą (1/2 łyżeczki), a następne dodać imbir, kolendrę, kardamon, skórkę i sok z pomarańczy i cytryny, oliwki. Łososia oprószyć pieprzem i solą. Rozgrzać olej w dużej patelni i usmażyć filety do uzyskania złotego koloru z obu stron. Usmażyć cebulę, dodać pomidory, gotować przez 4 min., aż płyn zacznie gęstnieć, cały czas mieszając. Ułożyć warzywa na talerzu, na wierzch położyć rybę. Posypać miętą. Podawać z ciepłym ugotowanym  kuskusem.