Korzenny syrop z dyni, czyli wszechstronny syrup with pumpkin spice

16 listopada 2014, dodał: Zakrecona
Artykuł zewnętrzny

Witajcie Kochani!

Jesień to czas, który kojarzy mi się z herbatą, kocem i świeczkami. Do takiej herbaty lubię dodać sobie soku malinowego czy syropu sosnowego lub z mniszka lekarskiego, który robię na wiosnę. Jakiś czas temu odkryłam jednak, że przepysznym, bardzo jesiennym dodatkiem jest także bardzo korzenny dyniowy syrop. Dziś chcę się nim z Wami podzielić. Może ktoś akurat skorzysta z prostego przepisu.

Składniki:
1 szklanka wody
1 szklanka cukru (najlepiej brązowego)
1 łyżka miodu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (może być cukier waniliowy lub przyprawa z prawdziwą wanilią; najlepiej sprawdzi się laska wanilii)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatałowej
kilka goździków
3 łyżki puree z dyni

(można też dodać imbir, którego ja akurat nie miałam, kilka ziaren pieprzu, mleko skondensowane)

Sposób wykonania:

JAK WYKONAĆ PUREE Z DYNI?

1. Dynię kroimy na pół.

2. Odkrawamy czubki.

3. Wyjmujemy ze środka miąższ i pestki.

4. Układamy na blaszce.

5. Nakrywamy dynie folią aluminiową.

6. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 1,5 godziny.

7. Po tym czasie wyjmujemy dynie i zdejmujemy z niej skórkę.

8. I mamy gotowe puree.

JAK ZROBIĆ SYROP KORZENNY Z DYNIA?

1. Do garnka wlewamy wodę.

2. Do wody dosypujemy szklankę cukru.

3. Dodajemy łyżkę miodu.

4. Dodajemy cukier wanilinowy (lub laskę wanilii, aromat waniliowy, przyprawę z prawdziwą wanilią).

5. Dodajemy cynamon.

6. Dodajemy kilka goździków.

7. Dodajemy gałkę muszkatałową.

8. Gotujemy ok 5 min. (zapach jest fantastyczny!)

9. Dodajemy puree z dyni.

10. Przecedzamy przez sitko.

Ja zostawiłam sobie też miąższ, który został w sitku. Dodaję go do nadzienia serowego do naleśników.

Mój syrop uwielbiam do naleśników, do kawy czy herbaty. Nadaje się także do owsianki czy do polania kanapki z serem białym. Jego zastosowanie jest bardzo szerokie, a Pumpkin Spice Latte Starbucks’a, dzięki któremu ten przepis się rozpowszechnił jest tylko jedną z wielu możliwości.

Ja uciekam do mojej Pumpkin Spice Latte, a Wam życzę miłej niedzieli.

Znacie syrop z dyni? :) Macie na niego ochotę? :)

Na więcej szczegółów i zdjęcia zapraszam na: http://zakrecona-na-wlosy.blogspot.com/