Kolacja, która nie tuczy!

10 listopada 2014, dodał: katarzyna.15
Artykuł zewnętrzny

Z żadnym z posiłków w ciągu dnia nie wiąże się tyle kontrowersji, co z kolacją. I w związku z tym,nasuwa się na myśl kilka pytań:

Jeść czy nie jeść kolacji? O której godzinie? A co zjeść na kolację?

Zacznijmy więc od początku… Okazało się, że niejedzenie kolacji może wyrządzić naszemu organizmowi więcej szkody niż pożytku. Nie jedząc kolacji, albo jedząc ją kilka godzin przed snem, nasz mózg nie dostaje “paliwa” w postaci pożywienia, a w konsekwencji nie funkcjonuje tak sprawnie jak powinien. Wbrew powszechnemu stereotypowi, który brzmi: kolację możemy jeść tylko i wyłącznie do godziny 18 – to nieprawda, ponieważ dietetycy i lekarze zapewniają nas, że pora kolacji uzależniona jest od naszego trybu i rytmu życia. Dla niektórych 18 to środek dnia, ponieważ późno kładą się spać. Kolację należy jeść nie później niż na 2 godziny przed snem.

No właśnie, a co zjeść na kolację? Tu leży sedno sprawy. Wieczorem jesteśmy mniej aktywni, więc nie potrzebujemy już tyle energii co w ciągu dnia. Nie jest zalecane by wieczorny posiłek był tłusty i obfity. Powinien składać się ze złożonych węglowodanów, dzięki czemu zostanie pokryte zapotrzebowanie na powolne uwalnianie energii i białko. Jakie produkty są szczególnie polecane? Są to: ryby, drób, chudy nabiał, pełnoziarniste pieczywo i makarony czy niesłodzone musli. Podczas gdy śpimy, nasz organizm ma wtedy czas ma regenerację, dlatego jeśli nie zjemy kolacji bądź spożyjemy ją na kilka godzin przed położeniem się spać, nasz organizm nie otrzyma tak potrzebnych składników odżywczych i nie dostarczymy mu energii do procesów odnowy biologicznej. W przypadku, gdy zbyt późno spożywamy ostatni posiłek, to procesy trawienia i wchłaniania pochłoną czas, który przeznaczony był na regenerację. Dlatego pamiętajmy, by spożywać kolację na 2 godziny przed snem, dzięki temu rano obudzimy się wypoczęci, zrelaksowani i pełni energii.

Problemy z nadwagą często wynikają z objadania się na noc albo nieregularnego czy rzadkiego spożywanie posiłków w ciągu dnia. Przecież podstawą zgrabnej sylwetki jest regularność spożywania posiłków. Co więcej, osoby, które przejadają się przed snem bardzo często miewają koszmary nocne. Kiedy wieczorem jemy za dużo i za tłusto, nasz organizm męczy się bo zamiast regenerować się on zaczyna intensywnie pracować.

Dlatego mamy kilka propozycji na kolację, która nie tuczy!

  1. Omlet z samych jajek

Składniki:

  • 4 białka

  • 1 żółtko

  • pomidory

  • papryka

  • chuda szynka

  • olej kokosowy

Wykonanie:

Ubij białka. Dopiero po wykonaniu tej czynności dodaj żółtko i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię i dodaj odrobinę oleju kokosowego. Szynkę lekko podsmaż na patelni. Dodaj pokrojone pomidory i paprykę. Całość zalej ubitą masą.

2. Lekka sałatka z kurczakiem

Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka

  • ½ sałaty lodowej

  • 1 cukinia

  • 1 szklanka groszku

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 6 jajek

Dressing:

  • 1 łyżeczka miodu

  • 3 łyżki oleju z pestek dyni

  • sól himalajska

  • pieprz czarny

  • 1 łyżeczka ostrej musztardy

Wykonanie:

Ugotuj jajka na twardo. Piersi z kurczaka pokrój w paski, następnie polej sosem sojowym. Smaż na patelni – bez dodatku tłuszczu. Cukinię pokrój na małe kawałki, posyp przyprawami i podsmaż na patelni. Wszystkie składniki sałatki wrzuć do miski i wymieszaj. Jajka ugotowane na twardo pokrój w ćwiartki i ułóż. Wszystkie składniki dressingu dokładnie wymieszaj i polej nim sałatkę.

3. Krewetki w miodowo-musztardowej marynacie

Składniki:

  • 500g krewetek

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 dymki ze szczypiorkiem

  • 4 łyżki oliwy

  • sól himalajska

  • pieprz czarny

  • 1 łyżka masła

Marynata:

  • 1 łyżka miodu

  • skórka otarta z jednej cytryny

  • sok z ½ cytryny

  • łyżeczka musztardy francuskiej

Wykonanie:

Składniki na marynatę dokładnie mieszamy. Krewetki wrzucamy do marynaty i mieszamy w taki sposób, by marynata się do nich przykleiła. Pozostawiamy na 2 godziny. Posiekaj czosnek. Rozgrzej masło na patelni i smaż przez 2 minuty czosnek. Dodaj krewetki i duś przez 10 minut od czasu do czasu mieszając. Dymkę i szczypiorek posiekaj, dodaj do krewetek i smaż jeszcze przez 2 minuty. Posyp solą i pieprzem i skrop sokiem z cytryny.

4. Wypróbuj też przepis na dietetyczne kotlety z chlebem pita i warzywami.

Dobre rady:

  • Sałatki przyrządzaj zaraz przez podaniem. Możesz je przechowywać nie dłużej niż dobę;

  • Tuż przed podaniem potraw dodaj zioła: miętę, bazylię, koperek, natkę – wzbogacą smak i wspomogą trawienie;

  • Ryż, ziemniaki i makaron, po ugotowaniu wstaw na 24 godziny do lodówki. Dzięki temu zawarta w nich skrobia przekształci się w tzw. skrobię oporną, która wykazuje działanie podobne do błonnika – reguluje proces trawienia;

  • Warzywa korzeniowe gotuj w mundurkach, dzięki czemu zachowają więcej składników odżywczych;

  • Majonez i śmietanę zastąp oliwą lub jogurtem naturalnym;

  • Surowe owoce i warzywa obieraj w ostatniej chwili, sałatę porwij palcami i skrop sokiem z cytryny.

Pamiętaj, by każdego dnia spać minimum 7-8 godzin, dzięki czemu organizm będzie miał czas na regenerację. Przed samym snem warto wypić siemię lniane. Dzięki temu, rano obudzisz się rześki, zdrowy i pełen energii!

 

file1415626939