1 opakowanie makaronu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 marchew
2 papryki, drobno pokrojone
1 1/2 filiżanki kukurydzy żółtej
1/2 filiżanki suszonych pomidorów w oliwie z oliwek, drobno posiekane
1/3 filiżanki czarnych oliwek, drobno pokrojone w kostkę
1 duży bakłażan
1 łyżka oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki soli
świeżo wyciśnięty sok z cytryny
1/2 filiżanki sera feta, drobno pokrojonego
1/2 łyżeczki białego pieprzu
1 szklanka świeżych brokułów, pokrojonych drobno
sos vinaigrette
Przygotowanie:
Ugotować makaron z odrobiną oliwy i solą. Odcedzić i przełożyć do miski. Dodać sok z cytryny. Schłodzić do temperatury pokojowej. Dodać około 1/3 filiżanki sosu vinegret. Dobrze wymieszać i wstawić do lodówki. Pokroić nieobrane bakłażany wzdłuż na 5 części. Posypać solą i pozostawić na 1/2 godziny. Po tym czasie odsączyć je ręcznikiem kuchennym. Rozgrzać oliwę na patelni i obsmażyć plastry bakłażana (około 4 min. z każdej strony). Pozostawić je do ostygnięcia, a następnie pokroić w małą kostkę. Ugotować brokuły i odsączyć. Pokroić na małe cząstki. W misce, wymieszać makaron, marchew, paprykę, kukurydzę, suszone pomidory, oliwki, ser feta i brokuły.